Uživanje u ovom kolaču je zagarantovano, a lagan je i za napraviti. Isprobajte čoko slast!
Sastojci:
biskvit:
180 g oraha
8 jaja
180 g šećera
100 g čokolade
1 kašika mljevene kafe
1 kašika prezle
so
krema:
70 g putera
100 g šećera
100 g čokolade
200 ml vode
Jaja podijelite na bjelanca i žumanca. U bjelanca dodajte malo soli, pa umutite čvrst snijeg. U posebnoj zdjeli pjenasto umutite žumanca i šećer, pa u to dodajte mljevene orahe, narendanu čokoladu, malo kafe i malo prezle, pa nastavite miksati. Na kraju u tu smjesu špatulom lagano i postepeno umiješajte šlag od bjelanaca.
Smjesu za biskvit izlijte u okrugli kalup (Ø27 cm) i pecite je na 180 stepeni oko 45 minuta. Tek kada se biskvit dobro ohladi, prerežite ga na pola, kako biste dobili dvije identične kore.
Dok se biskvit hladi, napravite kremu. U šerpici rastopite puter, pa dodajte šećer, kockice čokolade i vodu. Zagrijavajte na laganoj vatri i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u finu kremu. Ostavite da se malo ohladi i zgusne.
Prvu koru premažite sa pola količine kreme, pa stavite drugu koru i prelijte je sa ostatkom kreme. Po želji, kolač pospite sa još narendane čokolade i grubo nasjeckanim orasima, ili drugim orašastim voćem i ostavite da se dobro ohladi. Opustite se uz čoko slast!
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.