Dolazak jeseni proslavit ćemo s jednim laganim, ali medenim kolačem koji ćemo rado ponovo praviti.
Sastojci:
biskvit:
6 jaja
150 g šećera
1 kašika mlijeka
130 g meda
10 kašika glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
krema:
50 g bijele čokolade
sok ½ limuna
400 ml vrhnja za šlag
30 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
500 g svježeg sira
posip:
50 g badema
svježe smokve
Razdvojite jaja, pa od bjelanca sa malo soli utucite čvrst šlag. Žumance pomiješajte sa šećerom, mlijekom pa ih pjenasto umutite. Potom, u to dodajte med, pa i njega lijepo umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak pecivo i nastavite miksati. Kada se svi sastojci sjedine, lagano špatulom umiješajte šlag od bjelanaca. Smjesu za biskvit izlijte u tepsiju ili kalup, pa pecite u zagrijanoj rerni na 160 stepeni oko 15 minuta.
Dok se biskvit lagano peče, napravite kremu. Najprije na pari otopite bijelu čokoladu pomiješanu s limunovim sokom, pa ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete čvrst šlag, pa i to ostavite sa strane. I najzad, u posebnoj zdjelom izmiksajte svježi sir, pa sve tri smjese lagano pomiješajte dok ne dobijete finu kremu.
Ohlađen biskvit isijecite na tri jednaka dijela, pa između svakog rasporedite jednak dio kreme. Ostatkom kreme premažite cijeli kolač, a onda ga pospite mljevenim bademima i ukrasite svježim smokvama ili drugim sezonskim voćem. Ostavite da se dobro ohladi, pa se počastite poslije ručka ili uz kaficu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.