Jedan od najdražih tradicionalnih deserta svakako je sutlija, ali naš kuhar je otišao korak dalje, pa ju je na kraju malo i zapekao. Mljac!
Sastojci:
15 g putera
600 ml mlijeka
50 g riže
25 g šećera
muškatni oraščić
cimet
Otopite puter u
Tefal ekspres loncu, pa dodajte mlijeko i pustite da provrije na visokoj temperaturi.
Zatim, umiješajte rižu i šećer. Ponovo pustite da zavrije uz povremeno miješanje. Smanjite temperaturu tako da mlijeko ključa, ali da se ne diže. Stavite poklopac i primijenite puni pritisak bez mijenjanja temperature. Smanjite toplotu i lagano kuhajte oko 7 minuta.
Gotovu sutliju, potom, prebacite u vatrostalnu zdjelu i kalup za rolat, pa je pospite muškatnim oraščićem i cimetom. Stavite je na najvišu žicu u rerni i pecite je na jakoj vatri par minuta dok ne porumeni i ne uhvati se hrskava korica. Poslužite ohlađeno.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.