U većini slučajeva prasa je sporedni sastojak, ali naš kuhar je odlučio upravo ovom povrću dati glavu ulogu u jelu koje je vrlo jednostavno za napraviti.
Sastojci:
500 g jufki za pitu
500 g prase
100 g suhog mesa
5 jaja
200 ml jogurta
100 ml ulja
400 ml kisele vode
1 kašičica soli
Prasu isijecite na deblje ploške, a suho meso na kockice, pa sve kratko popržite na maslinovom ulju ili puteru, u zavisnosti koju masnoću više volite. Po želji posolite i pobiberite.
U većoj i široj zdjeli umutite jaja, pa u tu smjesu dodajte jogurt, ulje i so te nastavite mutiti. Na kraju ulijte kiselu vodu, pa sve dobro izmiješajte. Jedan dio (oko ¼) te smjese odvojite u posebnu zdjelu, a ostatak pomiješajte s prasom i suhim mesom.
Tepsiju namastite, pa na dno stavite dvije jufke koje također možete blago premazati uljem. Zatim, uzimajte jufku po jufku i umačite je u smjesu sa jajima, prasom i mesom. Slobodno jufke gužvajte i probajte dok ih gužvate da u njih zagrabite što više nadjeva. Zgužvane jufke slažite u tepsiju što pripijenije jednu uz drugu. Ostavite dvije jufke s kojima ćete pokriti pitu. Kada poslažete sve ostale jufke, sve prelijte sa ostatkom nadjeva i onim dijelom smjese od jaja koju ste odvojili.
Na kraju pitu prekrijte sa dvije jufke koje ste ostavili, premažite ih blago uljem i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.