9.1.2020. 13:34
0
Bečka torta
Kažu da je Beč prelijep, a svidio se i našem kuharu koji je odlučio ovu slatku ljepoticu nazvati upravo po glavnom gradu Austrije.
Sastojci:
biskvit:
6 jaja
150 g čokolade za kuhanje
160 g putera
160 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g prezle

fil:
150 g marmelade od kajsija

preljev:
100 ml vode
60 g šećera
200 g čokolade za kuhanje

Za početak napravite biskvit. Jaja razdvojite, pa od bjelanaca napravite čvrst snijeg. Čokoladu izlomite na kocke, pa je istopite u tavi ili na pari.

Kod pravljenja kolača svaka pomoć u kuhinji je dobrodošla, a Tefal aparati su u tome pravi majstori. Puter sobne temperature izmiksajte pjenasto, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nakon toga, dodajte žumanca ali jedno po jedno. Ubacite žumance, pa kada se u potpunosti umiksa dodate drugo. Zatim, umiksate i otopljenu čokoladu, te na kraju prezlu. Kada se smjesa fino ugusti, špatulom umiješajte šlag od bjelanaca. 

Smjesu za biskvit izlijte u kalup za torte (26 cm) i stavite u zagrijanu rernu. Pecite oko 50 minuta, a ako niste sigurni da li je pečeno, na par mjesta biskvit probodite čačkalicom ili drvenim štapićem. Ako na drvcetu ne ostanu nikakvi tragovi, biskvit je gotov. Ostavite ga da se dobro ohladi, a onda ga prepolovite na dva jednaka dijela kako biste dobili dvije identične kore.

Prvu koru, potom, premažite marmeladom od kajsija, pa je pritisnite drugom korom.

Naposljetku napravite glazuru. Zagrijte vodu, pa dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi u potpunosti. Kad agda počne lagano da vrije dodajte kocke čokolade i nastavite miješati dok ne dobijete glatku glazuru. S toplom glazurom prelijte tortu i ostavite je da se ohladi. Po želji, vašu bečku tortu možete posuti sa sitno nasjeckanim suhim kajsijama.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.