Malo se peče, malo se kuha i na kraju se uživa u svakom zalogaju. Naš stomak jednostavno čezne za ovom salatom!
Sastojci:
600 g lignji
200 g crvene paprike roge
1 zelena paprika
6 cherry paradajza
10 g crnih maslina
10 g zelenih maslina
100 g rukole
3 češnja bijelog luka
10 ml aceto balsamica
20 ml maslinovog ulja
biber
so
Paprike roge operite i dobro posušite, pa ih cijele poslažite u tepsiju. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Što više „pocrne“ imate će ljepši okus, a i lakše ćete ih oguliti.
Dok se paprike peku, skuhajte lignje. Očišćene lignje stavite u hladnu vodu i kada voda proključa kuhati ih još oko 5 minuta. Skuhane lignje isjeći na kolutiće i ostaviti sa strane, a ostavite i oko 100 ml vode u kojoj su se lignje kuhale.
Ispečene paprike prebacite u zdjelu s poklopcem, ili ih dobro zatvorite u kesu, i ostavite oko 15 minuta. To će vam dodatno olakšati proces guljenja. Oguljene paprike isijecite na trakice, pa ih stavite u veću zdjelu. Dodajte im kolutiće lignji.
Svježu zelenu papriku isjecite na kocke, pa i nju dodajte u zdjelu. Cherry paradajz izrežite na pola, a bijeli luk dobro usitnite. Masline narežite po želji. Sve dodajte u ostatak salate zajedno sa listovima rukole. Posolite i pobiberite po želji, pa prelijte sa vodom od kuhanja lignji, aceto balsamicom i maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.