23.1.2020. 13:50
0
Hljeb u šerpi
Iz šerpe ste navikli jesti razne supe i variva, ali hljeb sigurno ne! E, pa to bi se nakon ovog recepta lako moglo promijeniti, jer hljeb iz šerpe je zaista nešto posebno.
Sastojci:

1 kg brašna 
1 vrećica instant kvasca 
1 vrećica praška za pecivo 
1 kašičica šećera 
2 kašičice soli 
500 ml vode

U veću zdjelu stavite brašno. Ne bi bilo loše ga prosijati. Zatim, dodajte kvasac, prašak za pecivo, šećer i so, pa lagano sve izmiješajte. Nakon toga, lagano i postepeno dodajite vodu i odmah rukama počnite mijesiti tijesto. U zavisnosti od brašna možda vam bude trebalo više ili manje vode od pola litra.

Kada umijesite glatko tijesto, ostavite ga da nadolazi oko sat vremena. 

Rernu zagrijte na 220 stepeni, pa prije nego krenete premijesiti tijesto, u rernu ubacite veću šerpu sa poklopcem na kojoj nema plastičnih dijelova ili dijelova koji bi se mogli istopiti. Ukoliko nemate limenu šerpu, možete koristiti i vatrostalnu zdjelu sa poklopcem. Dok se šerpa zagrijava u rerni, nadošlo tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu, pa ga premjesite. Potrudite se da na kraju tijesto bude dobro uvaljano u brašno, pa ga takvog prebacite u zagrijanu šerpu.

Odmah ga poklopite i vratite u rernu, pa pecite oko 50 minuta. Nakon toga, napravite test sa čačkalicom, pa ako smatrate da nije pečen, nastavite peći još 10 minuta. Pečen hljeb otklopite, pa ako ga ne budete odmah mogli izvaditi iz šerpe ostavite ga još nekoliko minuta. Poslužite ga uz omiljene namaze i napitke. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.