Ako već morate s nečim zasladiti dan, onda to uradite sa stilom i domaćom prhkom štrudlom od jabuka!
Sastojci:
1 kg jabuka
250 g lisnatog tijesta
narendana korica limuna i naranče
2 vrećice vanilin šećera
200 g šećera
100 ml meda
premaz i posip:
50 ml meda
šećer u prahu
Jabuke ogulite i izrendajte, pa ih zagrijavajte u dubokoj Tefal tavi. Pospite ih vanilin šećerom i kristal šećerom, te dodajte narendanu koricu limuna i naranče. Kada se šećer istopi, dodajte med i sve lagano dinstajte oko 15 minuta. Skinite s vatre i ostavite sa strane.
Lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini izvaljajte u oblik pravougaonika na debljinu od 2-3 mm. Zatim, po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka, pa lagano urolajte sve u štrudlu. Krajeve tijesta pažljivo pritisnite prstima kako vam prilikom pečenja ne bi iscurio nadjev. Štrudlu položite u nauljenu tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Toplu štrudlu premažite rastopljenim medom i ostavite da se ohladi, pa je obilno pospite šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.