Malo u čemu čovjek uživa kao u doručku koji sam pripremi i sa kojim se uzmiriše kuća. Buhtlice sa sirom su kao stvorene za savršen početak dana.
Sastojci:
400 g krompira
450 g pšeničnog griza
300 g žutog sira
1 kašika suhog kvasca
100 ml tople vode
ulje
so
mljevena crvena paprika
umak:
100 ml jogurta
20 g pavlake
10 g parmezana
1 češanj bijelog luka
svježi peršun
so
Pomiješajte kvasac s toplom vodom, pa ostavite da odreaguje. U većoj šerpi skuhajte krompir u slanoj vodi, pa ga ispasirajte u pire.
U pire dodajte pola mjere griza, posolite i pospite mljevenom crvenom paprikom, pa sve dobro izmiješajte. Zatim, ulijte vodu s kvasce, te ostatak griza i umijesite tijesto. Ostavite ga na toplom da nadolazi oko pola sata, ili duže.
Nadošlo tijesto, zbog lakšeg rukovanja, prebacite na radnu površinu koju ste posuli grizom, a zatim rukama, koje lagano umočite u ulje, formirajte buhtlice (krokete). Buhtlice, potom, uvaljajte u narendani žuti sir po želji, pa ih slažite u tepsiju. Pecite ih na 200 stepeni oko 15-20 minuta. A dok se peku, pripremite bijeli umak.
Pomiješajte bijeli luk, peršun i so sa jogurtom, pavlakom i parmezano, pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom. Tople buhtlice umačite u sos i uživajte u domaćem doručku. Dobar tek želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.