Jedan dan u sedmici neka vam bude rezervisan za povrće, pa se počastite aromatičnim povrtnim varivom sa leblebijama i lećom.
Sastojci:
300 g leblebija (iz konzerve)
100 g crvene leće
1 luk
100 g brokule
2 mrkve
stabljika celera
maslinovo ulje
kumin
kurkuma
cimet
slatka mljevena crvena paprika
so
biber
1 kašika koncentrata paradajza
prstohvat morske soli
svježi peršun
mješavina začina
sok ½ limuna
prilog:
50 g kus kusa
100 ml ključale vode
Pripremite se na navalu mirisa i okusa, jer ovo jelo je uživanje za sva čula. Najprije, na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte mrkvu narezanu na kockice i sitno isjeckanu stabljiku celera. Kad sve omekša dodajte cvjetova brokule. Dinstajte sve oko 5 minuta.
Zatim, dodajte začine: kumin, kurkumu, cimet, slatku mljevenu crvenu papriku, te so i biber. Sve dobro izmiješajte i pustite kratko da se začini zaprže, pa sve prelijte sa 300 ml tople vode. Kada proključa, dodajte leblebije i leću, te kašiku koncentrata paradajza, pa sve dobro izmiješajte. Poklopite i krčkajte oko 20 minuta.
Pred kraj kuhanja, napravite prilog. Kus kus prelijte ključalom vodom, po želji posolite, poklopite i ostavite oko 10 minuta da stoji.
Prije nego lebleć skinete s vatre, u njega umiješajte morsku so, mješavinu začina, svježi peršun i sok pola limuna. Toplo varivo poslužite uz kus kus. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.