S povrćem možete činiti čuda u kuhinji, a što više različitih namirnica iskoristite vaše jelo će biti bogatije. Takav je i ovaj rustikalni zapečenac koji će vas osvojiti mirisom i okusom.
Sastojci:
500 g krompira
100 g travničkog sira (ovčiji)
20 g putera
mljeveni kim
so
biber
nadjev:
1 luk
2 tikvice
1 crvena paprika
100 g cherry paradajza
100 g travničkog sira
1 feferon
2 češnja bijelog luka
korica i sok ½ limuna
svježi peršun
so
biber
mljeveni kim
Krompir izrendajte na krupnije, pa ga pomiješajte sa 100 grama izrendanog travničkog sira (ovčijeg), te sa kockicama putera i začinima: mljeveni kim, so i biber. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedite po tepsiji i pecite u rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni.
Dok se krompir peče, u većoj tavi na maslinovom ulju prepržite ploške luka. Kada luk omekša, dodajte kolutiće tikvica, trakice crvene paprike i feferona, te sitno nasjeckan bijeli luk. Sve još malo prodinstaje, pa na kraju dodajte cherry paradajz, koricu i sok pola limuna, te svježi peršun, bo, biber i mljeveni kim.
Zapečeni krompir, potom, pospite sa 50 grama narendanog travničkog sira, a preko toga ravnomjerno rasporedite povrtni nadjev. Sve vratite u rernu i pecite još oko 20 minuta. Nakon toga, sve pospite ostatkom narendanog travničkog sira (50 g) i vratite u rernu na još 10 minuta. Zapečenac ostavite desetak minuta da odmori, pa ga tek onda isijecite željene porcije i poslužite uz grčki tip jogurta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.