Brži, a ukusniji ručak od prevrnutog krompira teško da možete napraviti. Malo rendanja i malo prženja, i vaš ukusni i sočni obrok već je gotov!
Sastojci:
300 g krompira
300 g gouda sira
20 ml ulja
1 luk
1 kašika mješavine začina
1 kašičica soli
Luk nemojte previše sitniti, već ga izrežite na tanke ploškice. Prodinstajte ga na ulju u tavi sa neprijanjajućom podlogom, kakve imaju
Tefal tave, pa dodajte na sitno izrendan krompir. Dodajte malo mješavina začina, malo soli i bibera i dinstajte, uz povremeno miješanje, na laganoj vatri dok krompir ne omekša, oko 15 minuta.
Tada dodajte izrendanu goudu, koja će se lagano topiti i dodatno povezati luk i krompir. Tavu lagano protresite nekoliko puta, pa kada vidite da se smjesa od povrća i sira počela odvajati od tave pažljivo je okrenite na drugu stranu. Najlakši postupak za okretanje je da tavu poklopite većim tanjurom i okrenete je naopačke. Zatim, lagano, pazeći da se pitica ne raspadne, sa tanjura je vratite u tavu i pecite još nekih 5-10 minuta. Ili to možete uraditi još lakše, ako imate dvije iste
Tefal tave.
Prevrnuti krompir poslužite uz jogurt ili sezonsku salatu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.