Kako vam zvuči majoneza bez jaja? Rekli biste da je nemoguće, ali donosimo vam recept koji će vas uvjeriti u suprotno. Vjerujemo da će ovo biti vaš omiljeni umak.
Sastojci:
125 ml ulja
60 ml mlijeka
sok ½ limuna
½ kašičice soli
1 kašika šećera
½ kašičice bibera
½ kašike senfa
½ kašičice kurkume
Još jedan prejedenostavan recept koji ne traži kuhanje ni preveliku potrošnju vremena. Uz
Tefal štapni mikser sve bude gotovo u samo nekoliko minuta.
Dakle, u visoku i duboku zdjelu od štapnom miksera ulijte, najprije ulje, pa redom dodajite: limunov sok, so, biber, šećer, senf i kurkumu. Na kraju, dodajte mlijeko koje mora biti hladno, najbolje tek izvađeno iz frižidera.
Zatim, štapni mikser spustite na dno zdjele i pokrenite miksanje, ali držeći mikser na dnu. Tek nakon 10-15 sekundi, ondnosno kada vidite da se smjesa već počela zgušnjavati lagano mikser podižite i spuštajte. Majnoezu miksajte dok ne dobijete željenu gustoću. Nakon toga, pohranite je u frižider gdje će se dodatno zgusnuti.
Ukoliko je ne potrošite odmah, čuvajte je u frižideru ne duže od 4 dana.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.