Ovakav način pripreme špageta stiže nam iz Španije, a kako se ljeto na španskom naziva verano, otuda i ime ovog recepta. Uživajte u ljetnim zalogajima.
Sastojci:
300 g špageta
1 tikvica
1 luk
3 češnja bijelog luka
30 g korijena celera
1 mrkva
200 g pelata
100 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje
so
biber
mješavina začina
origano
1 kašika gustina
Za početak, skuhajte špagete. U dosta vode, kada proključa, ulijte malo maslinovog ulja, posolite i stavite špagete da se skuhaju al dente.
U Tefal wok tavi zagrijte maslinovo ulje, pa njemu prepržite kratko tikvicu koju ste isjeklic na kockice. Izvadite tikvicu na papirni ubrus i ostavite sa strane. Zatim, u tavu dodajte sitnije nasjeckan luk, narendanu mrkvu i korijen celera. Kada povrće omekša, dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, a potom i pelat paradajz iz konzerve, te povrtni temeljac. Na kraju dodajte so, biber, mješavinu začina i origano, pa dobro izmiješajte i krčkajte oko 10 minuta.
Tada u posebnoj zdjelici pomiješajte gustin s vodom, pa umiješajte u umak. Vratite i tikvice, pa sve još jednom dobro izmiješajte. Sa dobivenim umakom prelijte špagete i uživajte u ljetu. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.