Kad poželite nešto na kašiku i čorbali, rustikalno varivo je idealno rješenje. Imate meso, povrće i ukusan umak, šta biste bolje?!
Sastojci:
200 g faširanog mesa
250 g mješavine grahorica i žitarica (grah, leća, ječam i sl.)
1 luk
1 mrkva
2 češnja bijelog luka
1 kašičica mljevene crvene paprike
2 kocke za goveđu supu
mješavina začina
so
zaprška:
30 g putera
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kašika brašna
50 ml povrtnog temeljca
Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk i mrkvu izrezanu na kockice. Dodajte faširano meso, sitno nasjeckan bijeli luk i mljevenu crvenu papriku. Prelijte sa 100 ml tople vode i krčkajte oko 5 minuta.
Grahorice i žitarice namočite u vodi i ostavite preko noći, ili najmanje 2 sata. Dobro ih isperite, pa ih ubacite u 2 litre vode i pustite da proključaju. Tada smanjite vatru, pa dodajte kocke za supu i začine. Na kraju umiješajte i meso, pa sve kuhajte oko pola sata.
Tada pripremite zapršku. Na rastopljenom puteru lagano prepržite brašno i mljevenu crvenu papriku, te ulijte povrtni temeljac i dobro izmiješajte. Dobivenu zapršku ulijte u varivo, dobro izmiješajte i krčkajte još desetak minuta. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.