Ko bi rekao da se kuhana jaja mogu pretvoriti u pravi mali specijalitet, i to bez magije?! Punjena jaja će uljepšati svaku trpezu.
Sastojci:
4 jaja
za nadjev:
40 g sardine iz konzerve
50 g putera
svježi peršun
so
preljev:
100 ml povrtnog temeljca
1 kesica želatine
100 g majoneze
60 g pavlake
so
šafran
dekoracija:
paradajz
kapari
Jaja stavite u hladnu vodu i kuhajte najmanje 10 minuta. Skuhana jaja stavite u hladnu vodu i pustite ih da se u potpunosti ohlade.
Ohlađena jaja ogulite, pa ih presijecite na pola. Žumanca izvadite i iskoristite ih za pravljenje nadjeva. U žumanca dodajte konzerviranu sardinu, puter sobne temperature i sitno nasjeckan svježi peršun. Po želji posolite i pobiberite. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Sa tom smjesom napunite udubljenja u bjelancima.
Na kraju napravite preljev. U povrtni temeljac umiješajte želatinu u prahu, dobro izmiješajte i skinite s vatre. Ostavite da se ohladi.
U posebnoj zdjeli pomiješajte majonezu i pavlaku, pa dodajte so i šafran. Postepeno dodajite ohlađeni temeljac i neprestano miješajte kako bi se umak zgusnuo. Sa dobivenim umakom prelijte napunjena jaja, pa ih ukrastite kockicama svježeg paradajza i sa par kapara. Ostavite ih da se fino ohlade.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.