Sa grahom pripremljenim na ovaj način teško ćete se zaustaviti samo na jednom tanjuru. Ne moramo čekati zimu da bismo uživali u ovom tradicionalnom jelu.
Sastojci:
250 g bijelog graha
1 teleća koljenica (prednja)
100 g juneće kobasice
1 luk
1 mrkva
¼ korijena celera
1 svježa chili papričica
20 g suhog mesa
1 manja svježa babura
300 g pelat paradajza
4 lovorova lista
50 ml maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
svježi peršun
Grah prelijte vodom, ubacite 2 lovorova lista i 20 ml maslinovog ulja, pa ga kuhajte oko 20 minuta. Poklopite ga i ostavite sa strane.
U
Tefal ekspres lonac ubacite koljenicu (kod mesara tražite da bude prednja koljenica i da vam je izreže na nekoliko manjih komada), prelijte je vodom, dodajte sirće i ubacite 2 lovorova lista. Lonac zatvorite, izaberite program za kuhanje mesa i kuhajte oko pola sata. I koljenicu ostavite sa strane.
U posebnoj šerpi zagrijte maslinovo ulje (oko 30 ml), pa na njemu prepržite luk, mrkvu i korijen celera koje ste isjekli na kockice. Kada povrće omekša, dodajte chili papričicu i jednu manju baburu, također isjeckane na kockice, te suho meso. Potom, sve prelijte pelat paradajzom i paradajz umakom, pa dinstajte oko 15 minuta.
Tada dodajte grah i kobasice izrezane na kolutiće, prelijte vodom u kojoj se skuhala koljenica i kuhajte par minuta. Zatim, u grah dodajte i komade mesa koje ste skinuli sa kostiju koljenice i nastavite krčkati oko 15 minuta. Pred kraj dodajte svježi peršun, po želji posolite i pobiberite. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.