Biskvit koji miriše na lješnjake i lagana čokoladna krema aduti su koji ovaj desert čini vrhunskim slatkišem.
Sastojci:
biskvit:
4 bjelanca
100 g lješnjaka
110 g šećera
20 g kakao praha
krema:
350 ml vrhnja za šlag
250 g čokolade za kuhanje
4 žumanca
70 g šećera
Za početak napravite biskvit. Bjelanca izmiksajte
Tefal mikserom u šne, pa postepeno dodajite šećer. Nakon toga, umiksajte i kakao prah, te na kraju i mljevene lješnjake. Smjesu izlijte u tepsiju i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.
To je sasvim dovoljno vremena da napravite kremu. Najprije otopite čokoladu u 100 ml vrhnja za šlag, pa kada se čokolada otopi postepeno, jedno po jedno, dodajite žumanca i neprestano miješajte. Na kraju, u kremu umiješajte i šećer, te miješajte dok se ne otopi. Od ostatka vrhnja za šlag (250 ml) napravite čvrsti snijeg, pa u njega umiješajte otopljenu čokoladu.
Kolač servirajte u male široke posude i to tako što ćete po dnu složiti par komada biskvita, a po njemu izliti kremu. Dodatno, ovaj slatkiš možete ukrastiti sa nekoliko čitavih lješnjaka i kockicama tamne čokolade.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.