Zahvaljujući začinima okus jela može biti itekako poboljšan, a pravi dokaz za to je i masala piletina koja vam donosi potpuno drugačiji doživljaj ove popularne namirnice.
Sastojci:
350 g pilećeg filea
2 češnja bijelog luka
50 ml jogurta
muškatni oraščić
cimet
mljevena crvena paprika
komadić đumbira
garam masala
tandori masala
chili sjemenke
so
biber
1 kašičica paradajz pirea
malo ulja
50 ml vrhnja za kuhanje
korica limuna
korijander
umak:
1 manji luk
250 g pelata
50 g putera
Pileći file izrežite na veće kocke, pa dodajte začine: muškatni oraščić, cimet, mljevenu crvenu papriku, narendani komadić đumbira, sitno nasjeckan bijeli lukgaram masalu, tandori masalu, chili sjemenke, te so i biber. Na kraju dodajte paradajz pire i jogurt, pa sve dobro izmiješajte.
Začinjene komade piletine pržite na jačoj vatri, a u zdjelu u kojoj ste marinirali meso dodajte malo ulja, te vrhnje za kuhanje, koricu limuna i korijander i ostavite sa strane.
Brzo poprženu piletinu izvadite na poseban tanjur, a u istu tavu dodajte sitno nasjeckanu manju glavicu luka. Kada luk omekša, dodajte pelat iz konzerve i pustite da sve krčka oko 5 minuta. Tada vratite piletinu i dodajte ranije pripremljen umak, pa sve krčkajte još 20 minuta, uz povremeno miješanje. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.