Ono što ljude čini posebno sretnima, jeste dobar zalogaj. Mi smo bili presretni sa ovom tunom, pa smo je nazvali Tunom fortunom!
Sastojci:
600 g tuna odreska
1 luk
1 manji batat
1 kašičica kumina
1 kašičica sušene mente
20 g susama
1 kašika sumaka
so
biber
Tuna odrezak nije bez razloga na cijeni. Kada bi ga konzumirali zatvorenih očiju mnogi bi ga zamijenili sa mesnim odreskom. Prije prženja ili grilovanja ostavite ga na sobnoj temperaturi barem pola sata.
Za to vrijeme pripremite prilog. Popržite sitno nasjeckan luk, pa kad porumeni, dodajte kockice batata. Sve posolite i pobiberit, pa dodajte kumin i sušenu mentu. Nakon par minuta dinstanja sve prelijte sa 300 ml tople vode i krčkajte oko 20 minuta, odnosno dok batat ne postane mekan.
Nakon toga, dobro zagrijte
Tefal grill tavu, pa stavite da se odrezak peče. U manjoj tavi popržite susam koji ste pomiješali sa sumakom, pa sklonite s vatre. Odrezak pržite samo oko 2-3 minute, pa čak i kraće ukoliko želite da bude sočan. Ispržen odrezak, potom, sa strana uvaljajte u mješavini susama i sumaka.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.