25.5.2022. 15:30
0
Koljenica pobjednica
Ako postoji recept za pravi porodični ručak, onda bi to trebao biti upravo ovaj gdje izvrsno i sočno meso nadopunjuje još ukusnije povrće. Zato je ova koljenica prava pobjednica!
Sastojci:

1,5 – 2 kg teleće koljenice

marinada:
2 češnja bijelog luka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašika mljevene crvene paprike
svježi peršun
so
biber
maslinovo ulje

prilog:
1,5 kg krompira
2 mrkve
1 korijen celera
1 luk
maslinovo ulje

Najprije napravite marinadu. U Tefal sjeckalicu ubacite bijeli luk, zatim bijeli luk u prahu, potom svježi peršun, te suhi ruzmarin, mljevenu crvenu papriku, biber i so. Prelijte sve sa maslinovim uljem, pa miksajte dok ne dobijete finu emulziju. 

Sa dijelom marinade premažite meso sa svih strana i što bolje utrljajte rukama. Marinirano meso stavite u tepsiju, naspite oko 150 ml vode (odnosno onoliko koliko je dovoljno da prekrijete dno tepsije), pa sve dobro prekrijte alu folijom. Stavite peći na 250 stepeni oko 90 minuta.

Krompir ostavite u komadu (posebno ako je mladi), a i ostalo povrće (mrkvu, luk i korijen celera) nemojte previše sitniti. Sve prelijte sa ostatkom marinade i dobro izmiješajte.

Poslije sat i po, skinite foliju s mesa, dodajte povrće pa sve vratite ponovo u rernu. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još sat vremena.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.