Odozdo prhko, unutra mekano i sočno, a odozgo hrskavo. Miješaju se okusi i teksture, a svaki zalogaj je bolji od prethodnog.
Sastojci:
tijesto:
220 g glatkog brašna
30 g sira ribanca
130 g putera
malo soli
nadjev:
500 g pilećeg filea
100 ml vrhnja za kuhanje
1 luk
1 kašika curry praha
so
svježi peršun
150 g goude za posipanje
Najprije napravite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, ribanac, te kockice putera sobne temperature. Posolite po želji, pa rukama izradite prhko tijesto. Kada dobijete smjesu koju možete oblikovati, odvojite 1/3 tijesta, a ostatak razvaljajte po dnu tepsije. Izbodite ga viljuškom i ostavite u frižider da se hladi.
Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte kockice pilećeg filea. Posolite po želji, pospite curry prahom i sitno nasjeckanim svježim peršunom. Dinstajte oko 10 minuta. Zatim, ulijte vrhnje za kuhanje i krčkajte još 5-6 minuta.
Gotov nadjev izlijte na hladno tijesto, pa sve pospite narendanom goudom. Tijesto koje ste ostavili, izmrvite rukama, pa pospite po vrhu pite. Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.