Krompir je zaista magična namirnica s kojom možete praviti čuda. Ovoga puta poslužio nam je kao idealna podloga za aromatičnu mješavinu piletine, gljiva i povrća.
Sastojci:
200 g pilećeg filea
1 ljubičasti luk
½ crvene paprike
½ zelene paprike
½ chili papričice
½ stabljike prase
50 g šampinjona
2 mrkve
1 krompir
1 jaje
3 češnja bijelog luka
50 g parmezana
150 g goude
2 kašika brašna
mješavina začina
biber
curry prah
so
ulje
Na ulju prepržite kockice piletine, pa kada porumene dodajte sitno nasjeckan ljubičasti luk, te na kockice nasjeckane crvenu i zelenu papriku. Potom, dodajte i sitno narezanu chili papričicu, šampinjone i prasu. Sve začinite mješavinom začina i biberom, pa nakon kratkog dinstanja dodajte i curry prah. Izmiješajte dobro, kako bi se curry što bolje sjedinio s mesom i povrćem, dinstajte još par minuta, pa skinite s vatre.
Krompir i mrkvu narendajte na sitno, pa ih pomiješajte u većoj zdjeli. Dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, narendani parmezan i goudu (50 g), te biber i so. Stavite jednu kašiku brašna, pa sve dobro izmiješajte. Na kraju u smjesu umiješajte jaje i još jednu kašiku brašna.
Ukoliko nemate male kalupe, ovo jelo možete pripremiti u tepsiji. Dakle, smjesu od krompira utisnite na dno posude za pečenje, a po njoj rasporedite mirisnu piletinu i povrće. Sve pospite ostatkom narendane goude i stavite peći na 180 stepeni oko pola sata.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.