Jedno od jela koje se može jesti u bilo koje doba dana. Mogu i topli, a ništa im ne fali ni kada su hladni. Pogađate, riječ je o uštipcima. I to ne bilo kakvim, već punjenim!
Sastojci:
600 g brašna
1 kašika šećera
1 kašika soli
7 g instant kvasaca
50 ml ulja
50 ml jogurta
400 ml vode
nadjev:
100 g šampinjona
1 mrkva
1 stabljika mladog luka
2 kašike pavlake
malo soli
1 kašičica chili praha
dodatno:
još 50 ml ulja za lakše oblikovanje uštipaka
Za početak napravite tijesto. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, so i instant kvasac. Zatim, ulijte ulje, jogurt i vodu, pa sve dobro umiješajte dok ne dobijete prilično sličnu smjesu kao za palačinke, ali ipak gušću. Na kraju preko tijesta izlijte još 50 ml ulja što će vam pomoći u lakšem oblikovanju uštipaka.
Potom, napravite jednostavan nadjev. U većoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckane šampinjone, pa im dodajte sitno narendanu mrkvu i sitno narezan mladi luk. Sve malo posolite i pospite chili prahom, pa spojite s pavlakom.
Prije pravljenja uštipaka, dlan na kojem ćete ih praviti, blago pomastite uljem. Zatim, iz tijesta odvajajte kuglice veličine dlana, pa na sredinu stavite kašiku nadjeva. Rubove tijesta, potom, savijte u sredinu kako biste prekrili nadjev. Tako oblikovane uštipke pecite u zagrijanoj tavi sa svake strane oko 3-4 minute.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.