28.9.2022. 15:49
0
Punjeni uštipci
Jedno od jela koje se može jesti u bilo koje doba dana. Mogu i topli, a ništa im ne fali ni kada su hladni. Pogađate, riječ je o uštipcima. I to ne bilo kakvim, već punjenim!
Sastojci:

600 g brašna
1 kašika šećera
1 kašika soli
7 g instant kvasaca
50 ml ulja
50 ml jogurta
400 ml vode

nadjev:
100 g šampinjona
1 mrkva
1 stabljika mladog luka
2 kašike pavlake
malo soli
1 kašičica chili praha

dodatno:
još 50 ml ulja za lakše oblikovanje uštipaka

Za početak napravite tijesto. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, šećer, so i instant kvasac. Zatim, ulijte ulje, jogurt i vodu, pa sve dobro umiješajte dok ne dobijete prilično sličnu smjesu kao za palačinke, ali ipak gušću. Na kraju preko tijesta izlijte još 50 ml ulja što će vam pomoći u lakšem oblikovanju uštipaka.

Potom, napravite jednostavan nadjev. U većoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckane šampinjone, pa im dodajte sitno narendanu mrkvu i sitno narezan mladi luk. Sve malo posolite i pospite chili prahom, pa spojite s pavlakom.

Prije pravljenja uštipaka, dlan na kojem ćete ih praviti, blago pomastite uljem. Zatim, iz tijesta odvajajte kuglice veličine dlana, pa na sredinu stavite kašiku nadjeva. Rubove tijesta, potom, savijte u sredinu kako biste prekrili nadjev. Tako oblikovane uštipke pecite u zagrijanoj tavi sa svake strane oko 3-4 minute.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.