Mak, banana, cimet, limun, jabuke... toliko različitih mirisa i okusa, a sve u jednom kolaču. Smak se mora probati!
Sastojci:
biskvit:
3 jaja
250 g šećera
150 g margarina
70 g maka
1 prašak za pecivo
200 g brašna
1 zrelija banana
100 g oraha
200 ml mlijeka
komadić đumbira
preljev:
100 ml vode
½ jabuke
1 limun
komadić đumbira
kuhati 15-20 min.
vanilin šećer
1 kašika želatina u prahu
podloga:
100 g šećera
50 g meda
50 g putera
100 ml vrhnja za šlag
1 banana
1 štapić cimeta
Za izradu biskvita je potrebno najprije da napravite smjesu od banana, oraha i mlijeka. Dakle, u zdjelu ubacite bananu, orahe i komadić đumbira, prelijte mlijekom i štapnim mikserom izradite kremastu smjesu.
Nakon toga, pjenasto umutite jaja i šećer, a potom i margarin sobne temperature. Kada se sve sjedini, dodajte smjesu od banana i oraha, pa nastavite miksati. Zatim, pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo, pa ga postepeno umiksajte u smjesu. Smjesu, potom, izlijte u tepsiju i stavite peći na 170 stepeni 35 minuta.
Dok se kolač peče, u šerpici zagrijte vodu, pa dodajte oguljenu jabuku i limun, te komadić đumbira i kuhajte oko 15 minuta. Voće izvadite iz vode, dodajte vanilin šećer i malo vode, pa štapnim mikserom izradite preljev. U smjesu na kraju umiješajte želatinu u prahu i ostavite sa strane. Nakon što se biskvit ispeče, izbodite ga viljuškom i prelijte vodom u kojoj se kuhala jabuka i limun, pa ostavite da se ohladi.
I na kraju napravite podlogu za kolač. U tavu stavite šećer, med, puter i vrhnje za šlag, pa miješajte dok se sve ne istopi i lijepo poveže. Tada dodajte bananu koju ste prerezali dijagonalno i štapić cimeta, pa krčkajte na laganoj vatri dok ne dobijete fini sirup.
Na podlogu od banana servirajte izrezan biskvit, pa sve prelijte umakom od jabuka i limuna.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.