Povrće je oduvijek bilo dio ljudske trpeze i bez njega bi kulinarstvo bilo bezbojno i dosadno. Stoga vam donosimo ovaj šareni recept u kojem otkrivamo svu ljepotu povrća.
Sastojci:
1 veći patlidžan
so
maslinovo ulje
špinat krema:
250 g baby špinata
15-20 g svježeg peršuna
100 ml vrhnja za kuhanje
so
biber
paradajz žele:
1 paradajz
100 ml vode
1 kašičica crvene paprike
1 kašičica smeđeg šećera
1 kašika instant želatine
svježi peršun
so
biber
dodaci:
50 g svježeg špinata
50 g radiča
1 rotkvica
svježi peršun
Za špinat kremu vam je potrebno da u blago posoljenoj vodi skuhate baby špinat i svježi špinat. Ocijedite povrće, pa mu dodajte so, biber i vrhnje za kuhanje, pa štapnim mikserom izradite kremu i ostavite sa strane.
Žele od paradajza iziskuje malo više truda, ali je okus vanvremenski. U sjeckalici usitnite svježi paradajz i peršun, pa prebacite u šerpu i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte, potom, toplu vodu, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, so i biber, te smeđi šećer. Kuhajte sve oko 15 minuta. Zatim od dobivene kaše, procijedite tečnost, pa tu tečnost prelijte u tavu, dodajte želatinu i kuhajte par minuta neprestano miješajući. Smjesu ostavite da se ohladi, i ona će se pretvoriti u ukusni žele.
Patlidžan presijecite dijagonalno na pola, pa u sredini napravite nekoliko dubljih rezova. Posolite, i pokapajte maslinovim ulje, pa stavite peći na 180 stepeni oko pola sata.
Na pečeni patlidžan stavite svježe listove baby špinata i radiča, pa po njima rasporedite malo špinat kreme i paradajz želea. Jelo ukrasite listićima rotkvice i svježim peršunom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.