Odrezak tune je sam po sebi delikatesa, a naš kuhar mu je dodao nekoliko stvari koje su ga učinile još primamljivijim.
Sastojci:
300-400 g tuna odreska
20 ml ulja
50 g putera
prilog:
200 ml vode
1 kašika sirćeta
1 kašika smeđeg šećera
200 g baby špinata
20 g kapara
200 ml povrtnog temeljca
1 kašika gustina
½ paradajza
50 g radiča
so
biber
Zagrijte vodu, pa u nju uspite sirće i dodajte smeđi šećer. Kada se šećer u potpunosti istopi, skinite s vatre i ostavite da se ohladi. Sa ohlađenom tekućinom prelijte radič i ostavite sa strane.
Potom, zagrijte ulje, pa stavite da se prži odrezak. Nakon par minuta ga okrenite, dodajte puter pa nastavite pržiti par minuta i sa druge strane, polijevajući meso istopljenim puterom.
Odrezak izvadite i ostavite na tanjir, a u tavu u kojoj se pržila riba dodajte špinat. Kada se špinat smežura, dodajte kapare, sitno nasjeckan svježi peršun i biber. Krčkajte 5-6 minuta. Tada iz tave izvadite povrće i kapare, a u nju ulijte pola mjere temeljca (oko 100 ml) i pustite da proključa. U ostatak temeljca umiješajte gustin, pa ulijte u tavu i dobro umiješajte mutilicom. Dodajte kriške paradajza, malo posolite i krčkajte dok se umak ne reducira i postane gust.
Povrće poredajte na dno tanjira, po njemu stavite odrezak, pa sve prelijte umakom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.