Ćurke imaju deblju i masniju kožu nego kokoši, pa su kao stvorene za dobrog pečenja. Osim toga, ćurke su veće, pa je i pola sasvim dovoljno za bogatog ručka.
Sastojci:
½ ćurke (oko 1 kg)
1 krompir
1 korijen celera
200 ml pilećeg temeljca
so
biber
maslinovo ulje
Meso najprije posolite i pobiberite, pa prelijte maslinovim uljem. Rukama dobro utrljate ulje i začine u meso.
Krompir i korijen celera izrežite na jednake ploške, pa ga također posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Sve dobro izmiješajte i stavite na dno tepsije ili vatrostalne zdjele. Preko povrća stavite ćurku, pa sve prelijte pilećim temeljcem.
Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni najmanje sat vremena.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.