Fantazija okusa bio bi kratak opis ovog kolača, kojeg je zaista teško riječima opisati. Jabuke se tope u ustima i izazivaju osjećaj zadovoljstva poslije svakog zalogaja.
Sastojci:
biskvit:
2 jaja
2 jabuke
100 g zobenih pahuljica
200 g brašna
150 g oraha
100 ml bademovog mlijeka
100 ml kozijeg mlijeka
50 g meda
1 kašika cimeta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
nadjev:
20 g putera
1 jabuka
50 g meda
50 g oraha
50 ml kokosovog mlijeka
korica 1 limuna
šećer u prahu za posipanje
Najprije napravite biskvit. Izmiksajte jaja i vanilin šećer, pa potom ulijte bademovo i kozije mlijeko i nastavite miksati. Zatim, dodajte med, cimet, prašak za pecivo, te zobene pahuljice i mljevene orahe. Nakon što sve umiksate, u smjesu postepeno umiješajte i brašno. Na kraju dodajte i jabuke isjcekane na kockice. Dobivenu smjesu izlijte u tepsiju i stavite peći na 180 stepeni oko 20 minuta, ili i duže ako vam je biskvit deblji.
Dok se biskvit peče, napravite nadjev. U većoj tavi rastopite puter, pa dodajte jabuku izrezanu na tanke kriške. Dinstajte par minuta, pa dodajte med. Kada se otopi med, ubacite mljevene orahe, pa ulijte kokosovo mlijeko i dodajte narendanu koricu limuna. Smanjite vatru i krčkajte dok se tečnost ne reducira i sve ne postane malo gušći sirup. Ostavite da se ohladi.
I biskvit ostavite da se malo ohladi, pa ga potom izrežite u jednake oblike. To mogu biti kocke, krugovi, pravougaonici...
Na svaki komad biskvita stavite kašiku nadjeva, pa poklopite drugim dijelom biskvita. Na vrh opet stavite malo nadjeva, pa sve pospite šećerom u prahu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.