Meso i krompir su kombinacija koju niko ne odbija, koju svako voli imati na stolu. To je jelo s kojim ne možete pogriješiti, a naš kuhar ima pravi recept kako da to sve bude ukusno, sočno i mekano.
Sastojci:
500 g junećeg ramsteka
2 veća krompira
50 g putera
marinada:
50 ml ulja
1 kašika soli
1 kašika bibera
1 kašika mljevene crvene paprike
umak:
30 ml ulja
100 ml vrhnja za kuhanje
50 g putera
1 luk
svježi peršun
ljuta mljevena paprika
Za početak napravite marinadu od ulja, soli, bibera i mljevene crvene paprike. Krompir narežite na jednake ploške, ali ih nemojte razdvajati. Prebacite sve u tepsiju i bogato ih premažite marinadom. Stavite peći na 180 stepeni oko 20 minuta, pa izvadite iz rerne i ponovo dobro premažite marinadom. Potom, listiće putera rasporedite između ploški krompira i vratite peći još 20 minuta, ali na 200 stepeni.
Dok se krompir peče, pripremite meso. U tavi zagrijte ulje, pa na njemu prepržite ploške luka. Kada porumene, izvadite ih iz tave, a u nju stavite ramstek izrezan na deblje trakice. Meso pržite sa svih strana da lijepo porumeni, pa i njega izvadite iz tave, a u nju ulijte vrhnje za kuhanje. Zatim, ubacite sitno nasjeckan svježi peršun i ljutu mljevenu papriku pa dobro izmiješajte. Kad se umak zgusne, ubacite puter, skinite s vatre i sve još jednom dobro izmiješajte dok se puter ne otopi.
Komade ramsteka poslužite uz ploške krompira i luka, pa sve prelijte pikantnim umakom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.