Panakota je tražen slatkiš, a njena priprema je prejednostavna, tako da nema razloga da je sami sebi ne pravite barem jednom sedmično.
Sastojci:
panakota:
500 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
100 g šećera
1 menta šećer
1 kesica instant želatine
krema:
30 g putera
50 ml vrhnja za šlag
100 g bijele čokolade
1 kašika arome borovnice
preljev:
500 ml vode
200 g šumskog voća (smrznutog)
100 g šećera
1 kesica instant želatine
Zagrijte vrhnje za šlag, pa u njega dodajte vanilin i menta šećer, te obični šećer. Miješajte na lagnoj vatri dok se svi šećeri ne otope. U posbenoj zdjelici, u malo vode, razmutite instant želatinu, pa je umiješajte u toplo vrhnje. Sve dobro izmiješajte i pustite da proključa. Pripazite da vam smjesa ne pokipi. Skinite s vatre i još jednom sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u silikonske kalupe i stavite u zamrzivač na oko sat vremena.
Dok se panakota hladi, pripremite kremu. U tavi zagrijte puter i vrhnje za šlag, pa dodajte kockice bijele čokolade. Zagrijavajte na laganoj vatri i povremeno miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte aromu borovnice i skinite s vatre. Smjesu izlijte u silikonske kalupe i ostavite u frižider na hlađenja oko sat vremena. Ako hoćete da se brže ohladi, možete staviti i u zamrzivač.
Za kraj, napravite voćni preljev. Zagrijte vodu, pa kad proključa dodajte smrznuto voće i šećer. Kuhajte na lagnoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. U posebnoj zdjelici s malo vode pomiješajte želatinu, pa je dodajte u ključalo voće. Sve dobro izmiješajte i kuhajte par minuta. Dobivenu smjesu možete izliti u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pa staviti u frižider, kako bi se što prije ohladila, a možete je izliti i u teglu, pa također stavite u frižider na hlađenje. Smjesa u tegli će se malo duže hladiti.
Panakotu servirajte na kremi od čokolade, a preko stavite voćni preljev.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.