Inćun je mala riba, ali bogatog i jakog okusa koji svakom jelu daje poseban šmek. Odlično se slaže sa tjesteninom, a ovog puta smo ga „uparili“ sa špagetima.
Sastojci:
160 g špageta
50 g inćuna (iz tegle)
50 kapara
1 ljubičasti luk
1 paradajz
1 zelena chili papričica
20 g crnih maslina
200 ml povrtnog temeljca
svježi peršun
30 g putera
maslinovo ulje
korica limuna
so
U većoj količini vode, koju ste posolili, skuhajte špagete al dente. Ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju, u većoj i dubljoj tavi, prepržite sitno nasjeckan ljubičasti luk. Kad omekša, dodajte paradajz izrezan na kockice i sitno nasjeckanu papričicu, te na listiće izrezane crne masline. Dinstajte sve 3-4 minute, pa ulijte temeljac i na laganoj vatri krčkajte 10-15 minuta.
Tada stavite inćune, kapare i svježi peršun. Sve dobro izmiješajte, pa u tavu dodajte skuhane špagete. Na kraju, ubacite i kockicu putera, te narendanu koricu limuna.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.