7.6.2018. 13:16
0
"Nemaju osjećaj težine ove bolesti i do čega sve dovodi. Borimo se da bazna terapija dođe na esencijalnu listu za koju treba do 550 KM mjesečno, a za biološku do 35.000 KM godišnje"
Reumatska oboljenja su među prvim oboljenjima sa socio-ekonomskim posljedicama.
Reumatoidni artritis je progresivno autoimuno oboljenje koje napada koštani sistem, a jedna je od četiri reumatske bolesti koja za posljedicu ima invalidnost. Jedina prevencija ovih bolesti jeste uspostavljanje dijagnoza na vrijeme. 

Kako bi prevazišli socio-ekonomske posljedice oboljeli se često okupljaju u Udruženju oboljelih od reumatoidnog artitisa i ostalih reumatskih bolesti “Snaga” BiH.

Predsjednica Udruženja Alma Stefanišin - Serdarević  govorila je za Source.ba, između ostalog,  i o njihovoj borbi za bolji položaj oboljelih u društvu, ali i o baznoj i bioterapiji koja se u Fedederaciji BiH ne nalazi na esencijalnoj listi lijekova, a za koju  je potrebno izdvojiti značajnu sumu novca.  

Iako u Bosni i Hercegovini ne postoje registri oboljelih, pretpostavlja se kako u našoj zemlji od ovih reumatskih bolesti boluje više od 100.000 ljudi.

Za naš portal o svakodnevnci sa ovom bolešću, problemima sa kojima se susreću oboljeli govorila je Hanka Kadribegović, članica Udruženja. 



Novinar: Lejla Trle

Kamera i montaža: Almir Biber










0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.