4.10.2018. 20:14
0
Ko nam je to zabranio da biramo?
Večeras i sutra stranke, političari i ostala mašinerija u službi predizbornog vrbovanja ušminkavat će svoje ideje na izbornim skupovima diljem Bosne i Hercegovine, baš kao i trgovci izloge, domaćin kuću pred goste.

S druge strane shvatiš koliko su nas ovih dana ubijeđivali, podržavali, "inspirisali", i na kraju trovali svojim velikim idejama, idealima, ideologijama. 

Od kuda sva ova parada laži i kiča, kako izabrati one prave, teško je reći, ali naposljetku nisu li svi oni odraz nas. 

Slike ulica, gradskog prevoza, gradova i države jeste odraz svih nas. Šta smo to dozvolili?

U posljednjih dvadesetak godina dosta toga nam je nametnuto, kažu većina toga je zarad mira takvo kakvo jeste.

Nema velikih investicija bez krađa, nema novih infrastrukturnih nadogradnji, nema kvalitetnog školstva i zdravstva i nema još puno toga, svi mi to znamo. 

Ali, čega ima u Bosni i Hercegovini, čega ima u Sarajevu?

Dičimo se rijekama, jezerima, izvorištima, a zašto ih pretrpavamo raznoraznim smećem, čini se sve smo osim nogu oprali u ovim rijekama. Imamo mostove, porušene, ispunjene grafitima, na kojima nas dočekuju prosjaci.

Parkovi, šume, šetališta, svi im se dive, a mi ih pljujemo, doslovno. Sumnjam da su političarima naši parkovi toliko interesantni, da su oni ti koji su šetali njima i bacili  flašu, kutije, kese. Jesu li nam i za to krivi političari?!

Nemamo novca za posjete evropskim metropolama i egzotičnim lokacijama, a naša turistička blaga posjećuju Kinezi, Arapi, Njemci,... i čudimo im se. Je li odlazak u prirodu skup, je li skupo umjesto ispijanja kafe otići na izlet sa porodicom, jesu li političari donijeli zakon o zabrani izleta, planinarenja, biciklizma? 

Gdje vidiš livadu, ti zgradu "posadi"

Žalimo se, konkretno kada je o Sarajevu riječ, na novogradnju. Ovakva je, onakva je. Divlja gradnja, vidi ih. A šta si ti koji si "iznio" pola kuće u mahalu pa se u ulici ne mogu mimoići dva vozila, sada žališ. Možda je neko samo preslikao ono kako mi radimo. Kada može proći u mahali, zašto ne može i u stambenim naseljima? 

Vidjeli ste da se ruši park, drvo, planira se izgradnja parkinga, je li vam neko iz stranke za koju ste glasali rekao nemoj se buniti, ko nam je to zabranio. 

Đak prvak, mobitel, tablet i ostale "potrepštine"

Školstvo nam je loše, svi se žalimo. Prosvjetni radnici su štrajkovali, koliko nas im se pridružilo? Znamo mnogi, finski sistem školstva ocijenjen je kao najbolji, a znamo li da kod njih u nižim razredima je jedan učitelj zadužen za grupu od pet đaka? Kakav je to njihov društveni sistem, znamo li kakav im je standard? Ne sviđa vam se gradivo, pristup obradi gradivu? Jeste li uspjeli razgovarati sa osobljem škole, sa djetetom o tome?

Kada ste posljednji put prijavili deponiju smeća u vašem naselju, parkiranje na mjestima koja su zabranjena, kada ste prijavili komšiju za nasilje u porodici?

Jesu li nam sve to zabranili političari, nisu?

Jesu li nam zabranili da glasamo pa nam je izlaznost jedna od najnižih?
Ko nam je zabranio da biramo, da pokušamo? Mislim da nije niko, do mi sami.



(Lejla Trle)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.