30.5.2019. 13:59
1
Duda Balje za Source: Srbe ovdje niko ne maltretira. Jasno nam je da u Bosni među Bošnjacima postoji želja za priznavanjem Kosova kao nezavisne države
Zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje je za naš portal komentarisala nedavnu akciju hapšenja, koja je u regionalnim medijima izazvala dosta pažnje, kao i niz političkih komentara.

Na sammom početku razgovora Balje napominje kako cijela akcija uopće nije bila burna, te da je, kako je naknadno i objašnjeno od kosovskih zvaničnika, bilo riječ o običnoj policijskoj akciji usmjerenoj protiv kriminala.

"Nisam tu vidjela nikakav razlog za nemire na Kosovu. Takve akcije će se uvijek dešavati i ja sam ponosna na našu policiju zbog te akcije. Među uhapšenim je bilo Albanaca, Srba, ali i Bošnjaka i mi nismo na to reagovali", govori Balje, dodajući kako su njihovi mediji i naveli da je akcija bila usmjerena isključivo protiv kriminala.

"Što se tiče Kosova ova kacija je bila interesantna, jer je uhapšeno više osoba. Srbija je naravno reagovala, jer do sada nije bilo akcija koje su bile usmjerene na Sjeveru Kosova i oni nisu navikli na tako nešto. Mislim da su oni to preuveličali. ČItala sam na portalima da su spremali vojsku, avione, ali mislim da je to bilo nepotrebno. Ovakve akcije se dešava i u Srbij, kao i u svim državama".


Suživot na Kosovu

U nastavku razgovora Balje nam je komentarisala svakodnevnicu na Kosovu, suživot Albanaca, Bošnjaka, Srba, gdje je potcrtala kako je slika života mnogo drugačija od one koja se predstavlja u medijima.

"Kada živite na Kosovu i pogledate medije u Srbiji, ne slaže vam se ništa. Mi smo u kontaktu sa Srbima na Kosovu i mislim da su oni spremni da živimo zajedno. Svima je dovoljno neslaganja, negativne politike i ratne retorike. U Srbiji se predstavlja jedna suprotna slika u odnosnu na realnost na Kosovu", objašnjava Balje. 

Kako nam je navela, na Kosovu Srbi imaju ministarstvo za povratak sa velikim budžetom čiji je minister iz srpske zajednice i koji bi, kako je navela, trebao da brine o svojim ljudima. 

"Ne vjerujem da je iko od Srba maltretiran i ugnjetavan od strane vlasti na Kosovu. Srbi su ovdje legitimno predstavljeni i na lokalnom i na centralnom nivou. To koliko se oni brinu o svom narodu to ne znamo, to oni bolje znaju. Mislim da ono što čujete u medijima i da dođete na Kosovo na par dana vidjeli biste da se priče ne slažu. Ono što se predstavlja u Srbiji i realna slika života Srba na Kosovu nije ista", dodaje Balje. 

Bošnjaci na Kosovu

Duda Balje, koja zastupa Bošnjake u Parlamentu govorila nam je i o politici Bošnjaka na Kosovu, te objasnila sve češće navode koji se mogu čiti a koji govore o tome kako Kosovo nikada neće dozvoliti stvaranje Republike Srpske na svojoj teritoriji.

"Zastupam Bošnjake u Parlamentu Kosova. Politika koju vodimo je skoncentrisana na naše probleme i bošnjačke prioritete. S druge strane, politika koju  vodimo izvan okvira brige o bošnjačkoj populaciji je zavanična kosovska politika. S bzirom na to da su Albanci vodeći faktor daleko smo bliži njima, njihovoj politici", objašnjava Balje.

Prema njenim riječima, uvođenje viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova bio je udar na Bošnjake i Albance. 

"Srbi imaju srpsko državljanstvo i oni nemaju problema. Međutim, bošnjački studenti, porodice i ljudi koji iz raznih potreba dolaze u Bosnu i Hercegovinu nailaze na poteškoće zbog viznog režima naše dvije države. Ako tome dodamo i sadašnju taksu od sto posto, onda se sve još više komplikuje. Nama Bošnjacima i većini Albanaca je jasno da u Bosni među Bošnjacima postoji želja za priznavanjem Kosova kao nezavisne države, ali da postoje i oni koji to koče", rekla je Balje. 

Također, navodi da su za nju kao Bošnjakinju dobri odnosi sa Bosnom veoma zanačajni i kako se nada da će se stanje nakon pregovora između Beograda i Prištine popraviti.

"Srbi teže stvaranju asocijacije srpskih opština na Kosovu sa izvršnom vlašću, što nalikuje ili vodi stvaranju 'Republike srpske'. Kosovo je svjesno toga i sigurna sam da na to niko neće podržati", rekla je Balje. 


 





(Lejla Trle) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.