22.11.2019. 16:42
0
Profesorica koja je učionicu zamijenila igrom iznad mreže: U Francuskoj je veći standard, ali nema topline kao u BiH
Stručni žiri ovogodišnjeg izbora najboljeg sportiste BiH je u okviru liste kandidata za najbolju sportistkinju BiH uvrstio i Ajlu Paradžik, reprezentativku Bosne i Hercegovine i članicu ekipe Vandoeuvre iz Nancya koja igra u francuskoj Ligue A.

Source.ba: Karijeru si nastavila u Francuskoj. Kažu da je to jedna od najjačih liga u Evropi kada je riječ o ženskoj odbojci. Koliko si zadovoljna životom u Francuskoj, ekipom i klubom?

- Život u Francuskoj je užurban u jednu ruku, ali s druge strane i lagodan. Ovdje je veći životni standard nego u Bosni, ali nigdje nema topline i velikodušnosti kao kod nas. Ekipom i klubom sam jako zdaovoljna. Klub obavlja sve svoje dužnosti i radi maksimalno u korist igrača. Ekipa je je veoma dobra, igračice iz više zemalja i jako dobro funkcionišemo kako na terenu tako i van. 

Source.ba: Kada uporediš standard u Francuskoj i BiH po pitanju odbojke koje su prve razlike, ima li uopće ikakvih sličnosti u radu klubova, pristupu igrača?

- Odbojka u Francuskoj je na visokom nivou. Primjetni su profesionalizam, kao i odnos i stav prema sportu. Liga je jača nego u Bosni, male su razlike u kvalitetu ekipa, svaka utakmica je napeta do posljednjeg poena. Također je velika razlika i u finansijskom ulaganju u sport, promovisanju sporta, marketingu. 

Source.ba: Čini se da ženska odbojka u BiH pomiče svoje granice i dobija nešto više pažnje, kako bi ti ocijenila ovaj sport kod nas? 

- Tačno je da iz godine u godinu napreduje ženska odbojka kroz takmičenja reprezentacije i učešća klubova na evropskoj sceni. Međutim, smatram da i dalje nije na zavidnom nivou i da možemo mnogo više napredovati te pomjeriti granice trenutnog stanja i razvoja ženske odbojke u Bosni i Hercegovini.

Source.ba:
Nalaziš se u konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH, zajedno sa još 14 sportistkinja. Koliko ti znači čijenica što si se našla u ovoj vrsti izbora zajedno sa Aminom Kajtaz, Lejlom Tanović, Larisom Cerić?

- Velika je čast i ponos biti odabrana u 15 najboljih sportiskinja svoje države. Svakako to što se moje ime nalazi pored imena kao što su Amina Kajtaz, Larisa Ceric, Lejla Tanovic je samo motiv više.

Source.ba: Koji su tvoji naljepši, a koji najteži trenuci u karijeri?

- Mnogo lijepih trenutaka sam doživjela tokom karijere. Sve pobjede, pehari, medalje, priznanja. Ali izdvojit ću šest uzastopnih titula prvaka BiH sa ŽOK "Bimal Jedinstvo", tokom odigravanja play off protiv mog matičnog kluba OK "Goražde". Osim toga izdvojila bih priznanje za najbolju igračicu za sezonu 2017/2018 noseći dres Haladás iz Mađarske. Tužni trenuci su svi porazi, lošije odigrane utakmice, ali najtužniji je poraz od Rumunije rezultatom 3:2 u posljednjim kvalifikacijama za EP.

Source.ba: Ko je Ajla Paradžik van terena?

- Ajla Paradžik van terena je po zanimanju profesor matematike i informatike. Muzika, ples, knjige, šetnja i kafa sa prijateljima upotpunjuju moj život van terena, a vrijeme sa porodicom je uvijek najdragocjenije.

Source.ba: Da li je teško uspjeti i šta bi poručila mlađoj populaciji?

- Put do uspjeha je težak i trnovit. Zahtjeva mnogo truda, rada, odricanja i zalaganja. Ali ako dovoljno vjeruješ u sebe i svoje snove sve je moguće. Red, rad disciplina i svaki trud se isplati, vjerujte mi.




Pripremila: Lejla Trle 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.