19.1.2020. 14:24
3
"Nedavno stariji sin kaže: Babo, gubim volju za poslom. Šta bih ja onda rekao, 60 godina ovo radim. Uvoze iz Turske već 30 godina, naprave za minutu nešto što izgleda kao da je gavran kljunom izrezbario"
Za Source.ba govorio je kazandžija Muhamed Huseinović.

Kazandžiluk je jedna od najstarijih i najpoznatijih sarajevskih ulica, koja je nekada bila dio mnogo šire kazandžijske čaršije, kojoj su pripadale i susjedne ulice Luledžina i Oprkanj.

U “zlatno doba” osmanskog Sarajeva, kazandžije su izrađivale oko stotinjak različitih predmeta.
Danas je asortiman sarajevskih kazandžija umnogome reduciran, ali Kazandžiluk svojim neodoljivim šarmom i dalje privlači veliku pažnju, posebno turista kojima ova ulica vrvi u gotovo svako doba godine.

Šetnju ovom ulicom iskoristili smo da posjetimo kazandžiju Muhameda Huseinovića, koji pripada četvrtoj generaciji kazandžija i koji svoje znanje prenosi i na sljedeće naraštaje.

Razgovarali smo o ovom starom zanatu, koliko je isplativ u današnjem vremenu, postoji li zainteresovanost kupaca, ali i omladine za kazandžijskim asortimanom.
Cijeli intervju pogledajte u videu. 




Novinar: Lejla Trle
Kamerman i montažer: Izet Tahirbegović 

















3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.