30.4.2020. 21:50
0
Ramazanski top sa slavnog brda Žuč
Posjetili smo brdo Žuč, koje je odnedavno nova lokacija za ramazanski top.

Pucnjem iz topa obilježava kraj posta, odnosno vrijeme iftara, a ramazanski top posljednjih godina je u Sarajevu postao  prava atrakcija, gdje nerijetko dolaze porodice, turisti, grupe.

Iako trenutna situacija nalaže smanjeno kretanje brojne Sarajlije, naročito najmlađi posjećuju ovu lokaciju u prediftarsko vrijeme.

Nova lokacija ramazanskog topa je brdo Žuč, sa koga se pruža pogled na grad, a kako je to večeras izgledalo pogledajte u videu. 

Kada govorimo o brdu Žuč iznad Sarajeva treba napomenuti da je ono poznato i kao poprište odlučujućih bitaka za grad Sarajevo u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Na brdu Žuč je prije dvije godine svečano jotvoren Dom oslobodilaca grada Sarajeva,  u okviru obilježavanja  godišnjice bitke za brdo Žuč. Dom su otvorile kćerke Safeta Zajke i Envera Šehovića, heroja odbrane Sarajeva i heroja bitke za brdo Žuč. 

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

 

Kamerman i montažer: Izet Tahirbegović

(Lejla Trle) 

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.