28.8.2016. 21:45
0
Znate li što znači polumjesec na vašim noktima?
Dio u obliku polu-mjeseca koji se nalaci na dnu nokta, svi imamo, ali mnogi ne znaju njegovo značenje To je osjetljiv i važan dio strukture nokta, koji ne smije biti oštećen. Naziva se lunula što na latinskom znači mali mjesec i iznimno je osjetljiv dio nokta.

Međutim, bijela boja tog dijela nokta je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma krije krvne žile koji se nalaze ispod.

Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može djelomično ili u potpunosti prekriti lunulu, koja je u stvari vidljivi dio korijena nokta i ne bi smio biti oštećen. U suprotnom bi cijeli nokat mogao biti deformiran.

Alternativna medicina vjeruje da lunula može otkriti važne informacije o vašem cjelokupnom zdravlju. Na primjer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok blijeda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti.

Nedostatak lunule ili vrlo mala lunula obično ukazuje na lošu probavu koja može biti izazvana zbog sporog metabolizma i velike količine toksina.

Kineski medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovjek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju.

Normalan nokat treba biti ružičast i čvrst, a lunula jasno vidljiva na noktima. Što više energije imate, lunule su bjelje, piše Net.

Lunula treba biti veličine jedne petine nokta i imati oštre i čiste rubove. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promjenom boje ili smanjenjem. Kada se tijelo oporavi, lunula će opet izrasti.


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.