3.4.2023. 8:53
0
Šest loših navika zbog kojih nemate ravan stomak
Ravan stomak postiže se u kuhinji, a ne u teretani, kažu stručnjaci.

Bez obzira na to koliko trbušnjaka napravite, nikada nećete imati ravan trbuh ako se nepravilno hranite.

Dva najveća neprijatelja na putu ka ovom cilju su nadutost i loša prehrana.

Jasno je da višak kalorija i šećera u prevelikim porcijama i gaziranim pićima loše utječe na masnoće koje se talože oko vašeg struka, no promijenite li tu lošu naviku i dalje vas može mučiti nadutost.

- Razlog nadutosti može biti intolerancija na određenu hranu, problemi s probavom ili manjak nekih nutrijenata - kaže Amber Pankonin nagrađivana dijetetičarka i nutricionistica.

Jedno istraživanje o zdravlju i prehrani pokazalo je da oni koji jedu doručak imaju indeks tjelesne mase ispod 25.

No bez obzira na to pokušavate li skinuti koji kilogram u struku ili samo smanjiti nadutost, ovih šest prehrambenih navika mogli bi vas omesti u tome:

Ne unosite dovoljno vlakana

Manjak vlakana u svakodnevnoj prehrani može izazvati zatvor i druge probavne probleme. Vlakna potiču rad probave što posljedično spriječava nadutost. Ako niste sigurni jedete li dovoljno vlakana Klinika Mayo preporučuje za žene dnevni unos od 21 do 25 grama, a muškarci bi trebali unijeti od 30 do 38 grama.

I proteini su važni

Proteini pomažu održati balans tekućina u tijelu. Konzumirate li previše jednostavnih ugljikohidrata, a nedovoljno proteina, moglo bi vam se dogoditi da tijelo počne zadržavati vodu i uzrokovati nadutost. Za odraslu osobu koja ima pretežno sjedilački život dovoljno je 0,8 grama proteina po kilogramu težine. Primjera radi, osoba teška 75 kg trebala bi unositi dnevno 60 grama proteina, savjetuje klinika Mayo.

No te potrebe rastu s godinama te nivoom aktivnosti.

Između 40 i 50 godine već nam treba 1,1 gram po kg kako bi se očuvala mišićna masa.

Žvake, naročito one bez šećera

Mislite da će vam žvaka dobro doći kako biste odvratili misli od hrane? Možda, ali će doprinijeti nadutosti i lošem izgledu trbuha. Naime, zrak koji progutate dok žvaćete žvaku napuhava, a verzije bez dodanog šećera su često napravljene sa šećernim alkoholima koji imaju manje kalorija, ali izazivaju nadutost, probleme sa probavom, a ponekad i proljev.

Pijete na slamku

Želite li ravan trbuh, razmislite o tome da sljedeći put bacite slamku iz čaše.

- Svaki put kad srknete kroz slamku je poput puhanja zraka u balon. On dolazi do vaših crijeva i napuhava vas - kaže Bonnie Taub-Dix, dijetetičarka, nutricionistica i kreatorica stranice Better than Dieting.

Pijete gazirano

Sve je još gore s gaziranim pićima. I na slamku i bez nje. Zbog mjehurića koji dolaze do crijeva osjećat ćete se kao da se utroba širi. Oni osjetljiviji koji često imaju problema s nadutošću svakako bi ih trebali izbjegavati.

Brzo jedete

Probava počinje u ustima i vrlo je važno da pravilno prožvaćete hranu prije nego što je progutate. U protivnom ćete progutati i previše zraka što će uzrokovati nadutost.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.