13.11.2015. 11:21
0
U Sarajevu se dnevno ukradu dva do tri automobila, na udaru su naselja Grbavica i Dobrinja
Krađe automobila u Kantonu Sarajevo su ozbiljan problem. Iako iz MUP-a KS kažu da se broj ukradenih automobila u prvih šest mjeseci ove godine smanjio u odnosu na prethodnu, 364 ukradena automobila nije zanemariva brojka.

"U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 364 krivična djela teške krađe motornih vozila, dok je za isti period prošle godine evidentirano 430 krivičnih djela, sto je u odnosu na proteku godinu za isti period manje za 66 krivičnih djela teških krađa motornih vozila ili procentualno 15%", kažu iz MUP-a KS za Source.ba

Prema dostupnim informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova KS do početka jula ove godine, samo u Sarajevu je ukradeno 364 automobila, sto znači da se u Sarajevu u prosjeku dnevno ukradu od dva do tri automobila. 

"Po broju otuđenih motornih vozila na području KS najugroženija područja su dijelovi općine Ilidža, općine Novi Grad i dijelom Novo Sarajevo i Centar", kažu iz Ministarstva unutrasnjih poslova KS. 

U Sarajevu su na udaru kriminalaca najčešće naselja Grbavica i Dobrinja. Ponajviše zbog blizine linije razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske. Kako se često može čuti u glavom gradu BiH, kriminalci iz Republike Srpske automobile, primjerice, kradu na Grbavici (Federacija BiH), preko naselja Vraca ga prevezu u Istočno Sarajevo (Republika Srpska), a otud mu se gubi svaki trag.

Vlasnici ukradenih vozila nerijetko pokušavaju vratiti vozilo sistemom takozvanog otkupa, ali praksa pokazuje da su neki od njih, zbog nesaradnje sa policijom, ostali ne samo bez auta već i bez novca.

Na meti automafije najčesće su automobili marke „Volkswagen“, popularna VW vozila , zatim vozila marke “Škoda”, “Audi”, BMW, “Reanult”… Inače, automobili njemačke, francuske ili česke proizvodnje na meti su i u drugim balkanskim prijestolnicama.

"Od ukupnog broja otuđenih vozila za prvih šest mjeseci 2015. godine, legitimnim vlasnicima je vraćeno 100 vozila", kažu iz MUP-a KS.

Neka od ukradenih vozila se prebace preko granice, tako da automobili ukradeni u BiH često završe u zemljama regiona, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu ili u nekoj od drugih balkanskih država, a potom nerijetko i na Bliskom istoku. Svakako, dio vozila završava na autopijacama na Balkanu, poput one na Stupu u Sarajevu. 

Pošteni prodavači s ove pijace i sami su toga svjesni, tako da prilikom kupovine četverotočkasa kupcima preporučuju oprez, odnosno da obavezno naprave neophodne provjere u policiji, a kako ne bi bili žrtve prevare. Neka vozila budu isječena na autootpadima, a njihovi dijelovi prodati, također, na autopijacama ili vlasnicima automehaničarskih radnji.

"Zbog teških krađa motornih vozila nadležnom tužilastvu je u 2014. godini podnešeno 47 službenih izvještaja protiv 62 lica, dok je u prvih šest mjeseci 2015. godine podnešeno nadležnom tužilastvu 23 službena izvještaja protiv 29 lica", kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS. 

Prema Krivičnom zakonu FBiH za postojanje krađe potrebno je postojanje namjere da se oduzimanjem stekne protivpravna imovinska korist za sebe ili drugoga. Krađa se može izvršiti samo sa umišljajem, koji obuhvata svijest učinioca da je stvar tuđa i da se uzima iz tuđeg posjeda. Propisana je kazna zatvora do 3 godine, s tim sto je predviđeno kažnjavanje i za pokušaj. Kazna za tešku krađu je 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Novinarka: Merima Druškić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.