26.4.2016. 16:32
11
"Pisali su mu u udžbenike 'Mahira na kolac', a njegov biološki otac je stao na stranu onih koji su ga maltretirali"
Prije četiri mjeseca Mahir Rakovac je izvršio samoubistvo. Kako je porodica saznala sve detalje o njegovim danima u školi i iznijela javnosti je manje-više poznato, međutim, nakon što su informacije dospjele u javnost, Internacionalna škola iz Sarajeva je odlučila da tuži Mahirovu majku i očuha za klevetu postavljajući kao odštetni zahtjev iznos od 100. 000 KM za svakog od njih, što znači ukupno 200. 000 KM.

"Tužbu su odavno najavili, to nije nikakvo iznenađenje. Ocjenili smo je kao izraz cinizma i pedagoške zapuštenosti onih koji su pokrenuli tu tužbu. Smatramo da je došla u pravi čas jer vjerujemo da u poštenom sudskom postupku će na vidjelo izaći sve što je relevantno za ovaj slučaj.  Izaći će na vidjelo to da su u Internacionalnoj školi znali vjerovatno za skoro sve morbidne detalje koji se tiću zlostavljanja", rekao je za Source Dubravko Lovrenović, te dodao: 

"Jedna od majki je izjavila da joj je sin pričao da su Mahira snimali mobitelom i tjerali ga da ponavlja 'Ja sam gej', to govori dječak očevidac, a drugi učenik iznosi detalj da su Mahira vezali za ogradu i da su ga tukli, te je zbog toga kasnio u školu. Taj isti dječak spominje i oklagiju".

U međuvremeno Dubravko i Alisa su došli do novih dokaza, a to je da su u Mahirovim udžbenicima sadržane poruke 'Mahir is kafir', 'Mahira na kolac', 'Kill Mahir', 'Dubravkovo sjeme go home' i mnoge druge poruke koje su zapisane u njegovim udžbenicima, ispod kojih su se u jednom slučaju i potpisali imenom i prezimenom.  

"Mi se tog sudskog procesa ne pribojavamo, potpuno smo sigurni u sve što tvrdimo, a trenutno ne mogu reći koju još vrstu materijalnih dokaza mi imamo, a radi se o vrlo važnim i novim materijalnim dokazima, koje ćemo ponuditi sudu i vjerujem u fer i pošteno suđenje, za koje ćemo tražiti da bude javno", rekao nam je Lovrenović. 

Nakon istrage iz Tužilaštva Kantona Sarajevo početkom marta se oglasila glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, koja je  rekla da dječak nije fizički ni seksualno zlostavljan.
Rekla je da je saslušano 120 svjedoka, da su Izvršeni pretresi i vještačenja računara, diktafona. Pregledani su materijali sa 32 kamere u školi koju je Mahir pohađao. Nisu pronađeni elementi vršnjačkog nasilja ni na jednom snimku. 

"Ne znam kako je to moguće. Čemu je svjedočilo 120 svjedoka? Da bi neko bio svjedok, on mora svjedočiti nečemu što se odigravalo i ta brojka mi nije jasna. Kada je riječ o pregledu kamera, moglo je biti pregledano samo ono što se ticalo tog trenutka, budući da se snimci uništavaju, tako da nije mogao biti pregledan materijal iz 2013. i 2014. godine, za ono vrijeme, kako to pokazuju Mahirove sveske i udžbenici, da je bio intenzivno zlostavljan i fizički i verbalno", tvrdi Lovrenović.

Cijeli razgovor sa Dubravkom Lovrenoviće, očuhom Mahira Rakovca pogledajte u videu iznad!

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović  

 
11
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.