24.8.2016. 10:00
8
"Bio sam u Siriji prije rata: Sirijci su po mentalitetu slični Bosancima, jako su ljubazni prema turistima"
Od kada je izbio rat u Siriji, 15. marta 2011. godine, strašne i potresne scene svakodnevno dolaze iz ove zemlje. Prema podacima UN-a, rat je odnio više od 250.000 života. Siriju je napustilo blizu četiri miliona ljudi, dok je interno raseljeno još 7 miliona.

Nekada je Sirija bila puna života, a naš sagovornik, Minet Musić, koji je tu zemlju posjetio 2009. godine tvrdi kako su Sirijci jako prijatan, veseo i druzeljubiv narod sa svojom dugom tradicijom tolerancije za drugog i drugačijeg.

"Ja lično sam bio pozitivno iznenađen njihovom kulturom koja se u mnogo čemu razlikovala od ostalih arapskih zemalja pa čak i Turske u kojoj sam živio preko 10 godina", rekao je Musić za Source, te dodao:

"Prvi put u ovu zemlju sam otišao 2009. godine, a išao sam u ulozi mladog arhitekte koji je radio na crtanju objekata koji treba da budu zaštićeni od strane Ministarstva kulture republike Turske na samoj granici sa Sirijom (Mardin i Sanliufra). Mojim ostankom malo više od tri mjeseca u toj regiji imao sam priliku upoznati kulturu i tradiciju kao i arhitekturu naroda koji žive na tim prostorima"
, rekao nam je Minet.


Minet Music, 2009. godina

Sirija je zemlja koja ima dugu tradiciju i nalazi se na bogatom regionu Mezopotamije iz koje su potekle mnoge vjere i civilizacije. 

"Sirija je bila jako posječena zemlja prije rata zbog svoje bogate kulturne baštine i jedinstvenih arhitektonskih i kulturoloških naslijeđa. Po samoj prirodi veseo i druželjubiv narod imao je jako lijep pristup prema turistima koji su dolazili u njihovu zemlju"
, rekao nam je Musić, te dodao kako su cijene bile vrlo pristupačne, mnogo i pristupačnije nego u Turskoj u to vrijeme.

Sirija je oduvijek bila otvorena prema društvu i zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska zemlja te je jedina arapska zemlja sa sekularnim ustavom. Islamski zakon je protivustavan.

"Treba svakako naglasiti da je ova zemlja mnogo slična i našoj i da je njihov narod po mentalitetu najsličniji nama od svih arapskih zemalja, a smatram da to proizilazi iz multikulturalnosti i iz suživota sa kršćanskom populacijom"
, rekao je Minet za Source.

Oko 10 posto stanovništva Sirije pripada jednoj od mnogih kršćanskih crkava u zemlji. U ostalim arapskim zemljama hrišćanska populacija broji manje od 1 posto. Pet papa je bilo sirijskog porijekla. Vjerska tolerancija je jedinstvena za tu zemlju.

"Svakako bih želio da naglasim da je Sirija jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbjeglice bez ikakve diskriminacije; političke, vjerske ili društvene. Ova zemlja prije 2011 godine je jedina zemlja bez ratova i unutrašnjih sukoba, Sirijske žene u zdravstvu i obrazovanju imaju jednaka prava kao i muškarci i nisu obavezne pokrivati ni velom, ni burkom, niti čadorom", naglasio je Musić, te dodao kako smatra da ova zemlja kao i prijeratna Libija su jedinstveni modeli koji su radili za svoj narod i odbranu interesa svoje države od vanjskih faktora.

"Kultura saobraćaja je upitna u svim arapskim zemljama, a ja bih uključio i Tursku u taj paket. Naprosto nemate kulturu semafora i prava za pješake. Bojite se za svoj život i na zelenom svjetlu što se nekim djelom može reći i za našu regiju", kazao je Musić za Source.


Damask, saobraćaj 

Porodica sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada pripada alavitima, ogranku šiitskog islama i prije rata večina populacije je imala pozitivno mišljenje o Asadu i njegovoj vladi, tvrdi naš sagovornik, te dodaje:

"Mnogi su mi se lično hvalili da su jedina arapska zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu"

Kulturna baština u toj regiji je jako bogata i raznovrsna te iz nje su se rađale razne civilizacije i kulture, kao što su i mnoge vjerske ličnosti vezane za tu teritoriju kako iz islama tako i iz kršćanstva.

Sirija je gotovo pet puta veća od Bosne i Hercegovine, s više od 20 milijuna stanovnika. Za Damask se tvrdi da je najstariji u kontinuitetu naseljeni grad svijeta i tek kada prođete njime i obiđete njegove zanimljivosti, shvatite da nema historijske licnosti koja na ovaj ili onaj način nije vezana uz njegovo ime, počevši od izraelskog kralja Davida, novobabilonskog vladara Nabukodonosora (Semiramidini viseći vrtovi - jedno od sedam čuda antike), Aleksandra Makedonskog, Nabatejaca (fascinantna čarobna Petra), Hadrijana... sve do poznatih osoba iz 20. stoljeća.

"Jedno od najljepših mjesta u Damasku je džamija Umayyad, jedna od najvećih i najstarijih džamija na svijetu. Da bih ušao, morao sam obući suknju, jer kratke hlače nisu dopuštene. Džamija u svojoj unutrašnjosti ima grobnicu u kojoj se tvrdi da se nalazi glava sv. Ivana Krstitelja, koji je poštovan i od muslimana i od kršćana. Glava je pronađena u iskopavanjima prilikom gradnje džamije"
, rekao nam je Minet Musić.


Umayyad džamija prije i poslije rata 

U Damasku je Saul od Tarza prešao na kršćanstvo i postao apostol Pavao - na kraju ulice Bab Šarki nalazi se podzemna kapela ispod kuće sv. Ananija koji je pokrstio sv. Pavla. 

"Bio sam na mnogo mjesta puno starijih od ove kapelice, ali nigdje nisam doživio osjećaj kao ovdje gdje historiju možete naprosto opipati, valjda zbog skučenosti i intimnosti prostora. Ta ulica unutar starog grada Damaska i danas je prepuna trgovina, a vodi do stare kršćanske četvrti Bab Tuma (“Vrata sv. Tome”)", rekao je naš sagovornik, te dodao kako ga je ova država fascinirala sa svojom bogatom kulturom i historijom, te arhitektonskim naslijedjem koje ima.

"Jako mi je tužno gledati da taj pozitivni i dobri narod danas pati i biva tjeran iz jedne zemlje u drugu kao izbjeglice, a njihova bogata zemlja sravljena sa zemljom zbog velikopolitickih interesa velikih sila"
, rekao je za kraj razgovora Minet Musić, Dipl.Inž.Arhitekture.



Svakako treba naglasiti da je Sirija jedina mediteranska zemlja koja je još uvijek vlasnik svojih naftnih kompanija, jer ih vlada te zemlje nije htjela privatizovati a u svom posjedstvu ima naftne rezerve od 2.500 miliona barela, čija je eksploatacija rezervisana za preduzeća u državnom vlasništvu, što je možda i glavni razlog izbijanja rata u Siriji.

Razgovarala: Merima Druškić
Foto: Olympia

RatSirija
8
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.