25.8.2016. 16:51
0
Pola plate je potrebno da opremite dijete za školu: Veliki je stres, novi udžbenici su skupi
Kraj augusta obično predstavlja veliki stres za svakog roditelja, obzirom da uskoro počinje škola. 1. septembra počinje nova školska godina, a vašem školarcu je potrebno mnogo novih stvari. Pored brige i straha kako će vaše dijete da se snađe u novom razredu i sa novim predmetima, tu i je i druga strana, ona finansijska.

Za vas smo uradili malo istraživanje kako se kreću cijene školskog pribora i udžbenika u Sarajevu, te za koliko novca možete opremiti svoga školarca za novu školsku godinu.

"Stres je, pogotovo kada se izađe iz ljeta koje je tako kada su djeca tu, koje nas i skuplje košta nego kada dijete ode u školu, stresna je i pomisao šta ves čeka, nova učenja, nova učenja svoga djeteta da treba učiti, svaki razred i svako starije dijete nosi nešto novo. Prvačić se raduje, već vi u šestom njega molite da ide u školu, bez obzira koliko je ono napredno u svom učenju bilo. Trebamo mu pokazati primjerom da sutra postanu dobri ljudi, građani. Stresno je zaista za roditelje misliti šta sve treba kupiti i šta će mu njegovo dijete tražiti, šta će škola zahtijevati, šta koji predmet. Nismo svi nastavnici da znamo koje nam učilo treba"
, rekla je za Source Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine Kantonalnog Vijeća roditelja KS

A osnovne stvari su udžbenici, sveske, olovke, pernice, ruksaci i tako dalje. Ovisno o tome u koji razred vašeg školarca spremate, toliko i nova morate izdvojiti. Za prvačiće i manje razrede, obzirom da imaju manje predmeta, potrebno je manje novca, a za one nešto starije i potreba za udžbenicima i priborom je veća. 

"Cijene udžbenika su ostale na nivou prošlogodišnjih. Radne sveske su 8 KM, udžbenici su 10 - 10,50 KM. Došlo je do malog poskupljenja udžbenika engl. jezika do 1-2 KM po udžbeniku, tako da obzirom da su cijene ostale na proslogodišnjem nivou. Cijene od drugog razreda negdje od 40 KM, pa do devetog razreda koji je oko 160 KM cijena komplet udžbenika. Sveske imamo u ponudi od po 0,20 feninga, pa do 3-4 KM, isto tako imamo ponudu ruksaka od 17 maraka, pa do 160 KM, pernica od 3 do 33 marke", rekao nam je Suad Burnazović, poslovođa knjižare u Sarajevu.
 
"Nove knjige su skupe, skupe su kada to nije samo oprema djeteta. Dijete kad spremate za školu morate razmišljati i ako pada kiša i ako pada snijeg, čime će pisati, crtati i mnogo pribora, osobito u školama koje nisu adekvatno opremljene, jer sve  škole na KS nemaju istu opremljenost kada su u pitanju učila u školama", rekla je Parla. 

U julu mjesecu su objavljeni spiskovi sa potrebim udžbenicima za novu školsku godinu, tako da već 20 dana teče kupovina opreme za školu. 

"Roditeljima je stresno, stresno je i djeci, ali neke škole ranije objave spiskove i onda po tome što se to ranije objavi, roditelji ranije i nabave knjige. Neko uzima polovne knjige koje su adekvatno očuvane i iz njih se može učiti", kaže Dijana Parla.  

Za one koji nisu u mogućnosti izdvojiti po 10 KM za jedan udžbenik, postoji i alternativa...

"Mi prodajemo knjige od 3 do 5 KM, a kupujemo do 2 KM od roditelja, s tim da smatram da za osnovnu školu možete da opremite dijete za 50 KM- 60 KM, a za srednju školu otprilike do 100 KM", rekao nam je jedan od prodavača udžbenika na Drveniji.

I u knjižarama se traži povoljnija varijanta kada je ostali pribor u pitanju. 

"U svakom slučaju se traži neka akcija ruksaka, što mi uvijek i napravimo, ako je nešto ostalo od prošlogodišnje zalihe snizimo cijene, tako da dio kupaca kupuje i te ruksake, ali pretežno roditelji kupuju nešto što je kvalitetno i nešto što je za zdravlje i leđa djece prilagodljivije za nositi", rekao je Burnazović. 

U knjižari su nam rekli kako sve zavisi od budžeta i kako roditelji djeci na ispunjavaju uvijek baš sve želje, ali kupuju ono što je potrebno i što je na spisku, jer škola od njih to očekuje. 

"Opremiti dijete u školu nije samo knjiga, sveska i pribor. Dijete mora biti i obučeno, mora imati i užinu i biti nahranjeno i sve to već izlazi iz nekih i ulazi u neke druge okvire koštanja, ali neki prosjek je 500 KM za jedan zdrav odlazak u školu", rekla je za kraj Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine Kantonalnog Vijeća roditelja KS.

Pogledajte video prilog!

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.