10.11.2016. 11:16
0
"Trump je bogati biznismen koji se ne razumije u politiku, bit će samo figura za slikanje"
Kontroverzni biznismen i republikanski kandidat Donald Trump novi je predsjednik SAD-a. Trump je slavio uprkos prognozama brojnih anketa i vodeći analitičari koji su mjesecim tvrdili kako će Hillary Clinton postati prva žena predsjednica SAD-a.

"Sve je ukazivalo na to da bi gospođa Hillary Clinton trebala dobiti izbore i prognoze su se  kretale u tom pravcu. Na prognostičkoj ravni Trump skoro da nije imao nikakvih šansi, međutim, dogodilo se to što se dogodilo i taj se događaj danas interpretira kao želja američkih građana za promjenom. Žele nešto drugo i drugačije od trenutne politike koja ima svoj cilj i pravac", rekao je za Source politički analitičar Esad Bajtal. 

SAD ima stabilan politički sistem i način vladanja da nije moguće dovesti do nekih velikih promejna smatra naš sagovornik i tvrdi kako je američki predsjednik samo figura koja provodi politiku američke administracije. 

"U tako stabilnim sistemima kao što je američki, predsjednici su samo figure najisturenije za slikanje i javnost, a u principu politiku vode Kongres i Senat i što se na toj ravni dogovori i što se tamo oblikuje to će biti politika SAD-a. Trump ili neko drugi samo će je provoditi", rekao nam je Bajtal. 

Nedugo nakon proglašenja novog predsjednika Amerike Vladimir Putin je prvi uputio telegram Donaldu Trumpu da čestita na pobjedi na predsjedničkim izborima. U kratkoj izjavi, Kremlj je saopćio da je Putin izrazio "nadu da će raditi zajedno na poboljšanju rusko-američkih odnosa koji su u krizi". 

"Čestitka je stvar reakcije izbornog trenutka, etikecije, političkog načina reagovanja. Kakav će biti odnos Putina i Trumpa, to ne znaju ni njih dvojica, o tome će odlučivati ciljevi koje ima Washington i koje ima Moskva. Strateški ciljevi će birati za sebe taktike vlastitog ostvarivanja. Njih dvojica u ovom trenutku ne znaju šta će to biti u pojedinim koracima, oba znaju kuda i kako da vode svoje  zemlje, a koliko će na tom putu vođenja biti sukoba, sudara, sporazuma ili nesporazuma to niko ne zna, pa ni njih dvojica", kaže za Source Esad Bajtal.

Ono što je važno za Bosnu i Hrcegovinu jeste odnos SAD-a prema našoj državi i regionu, ali analitičari smatraju da se taj odnos nebi trebao u velikome promijeniti, obzirom da Bosna i Hercegovina nije važna Americi, pa bi time i odnos prema našoj državi trebao ostati isti dolaskom novog predsjednika na vlast. 

"Američka administracija će biti desna ruka Trumpa, jer on nije političar, nema političkog iskustva, nema ni diplomatskog, nikakvog. On je biznismen koji je jako težak u finansijskom smislu i njega će više na unutarnjem planu zanimate taj segment i način vladavine prosperiteta Amerike u tom pravcu. Vanjsku politiku u koju se on ne razumije puno, to što je sada postao predsjednik ne znači ništa. Njega će voditi američka administracija, a tamo BiH ima mjesto kakvo ima, ali u svakom slučaju Bosna nije nešto prevažno Americi da bi mogli očekivati neke radikalne promjene", kaže za Kraj Esad Bajtal.

Novinarka: Merima Druškić

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.