7.12.2016. 15:48
9
"Niko ne treba da se boji BiH: Nas su napadale i Hrvatska i Srbija pa ne govorimo o svojim strahovima, a mogući su napadi"
Izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović naišle su na osudu u Bosni i Hercegovini nakon što je rekla da je Hrvatskoj Bosna i Hercegovina najveća sigurnosna prijetnja jer prema njenim riječima u BiH raste opasnost od radikalnog islamizma.

"Sa i bez tog radikalizma niko nema potrebe da govori o našim susjedima da se boje Bosne i Hercegovine. Prije svega to je logički neprihvatljivo. BiH je doživjela napade i od Hrvatske i od Srbije, od svojih susjeda, pa danas ne govori o svojim strahovima da su napadi opet mogući, a jesu. Zašto bi se neko bojao BiH? Neko svoje strahove projektuje u pravcu koji mu je u dnevopolitičkom smislu najrentabilniji. Nema niko razloga da se boji BiH, što ne znači da BiH ne treba radi sebe same da spriječava bilo koji radikalizam bio to islamski, proustaški ili je četnički. Niko u ovoj zemlji ne može govoriti samo o jednom radikalizmu jer su sva tri jednako opasna", rekao je za Source politički analitičar Esad Bajtal.

Nacionalizam i sa jedne i sa druge strane najviše opterećuje odnose Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, pri čemu tri bh. nacionalizma koja na tri načina vide BiH su u unutrašnjem sukobu.

"Kolinda Grabar Kitarović i HDZ u pokušaju da liječe tzv. hrvatsko nacionalno pitanje u BiH i otvaraju dugoročan politički sukob sa bošnjačkim etno političkim subjektima, prije svega sa onim što bismo mogli nazvati političkim krugom oko Bakira Izetbegovića", smatra profesor Enver Kazaz.

Kazaz ističe i kako je važno imati u vidu da Sarajevo i Izetbegoić nemaju odgovornu politiku jer nisu sposobni da ponude novu viziju multietničke BiH, dok Hrvatska dugoročno gura bošnjačke Hrvate u sukob sa bošnjačkom politikom. 

"Potpuno je nevažan ton Kolindinih izjava, važno je da ona falsificira političku stvarnost u BiH i da se kao predsjednica susjedne države ponaša u javnom prostoru kao vojni obavještajac. Na ovaj način na gubitku su i Hrvati u BiH i Bosna i Hercegovina", rekao je za Source Enver Kazaz.

Sve izjave Kolinde Grabar Kitarović posljednjih mjeseci su usmjerene u pravcu pravljenja trećeg entiteta. 

"Ovo je rečeno da bi se teza o ugroženosti Hrvata u BiH mogla što ozbiljnije projektovati svijetu. Nikada se od njega nije odustalo. Nekada je to bilo kao u ratu otvoreno, sada se vrlo sofisticirano, kontinuirano radi na ostvarenju jedne takve mogućnosti koja i kada bi se realizovala ima drugu budućnost, a to je ona ratna, otcjepljenja sa jedne i sa druge strane", smatra Esad Bajtal.

"Stabilnost u regiji ovisi od bošnjačko - srpskih i bošnjačko hrvatskih odnosa, prema tome rukovodstvo u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu ne zna artikulirati politike mira u regiji i to je činjenica koja nas prati 20 godina unazad, a sva rukovodstva se trude da do te vizije ne dođe zato što preko nacionalizma ostaju na vlasti",
rekao nam je Enver Kazaz.

Odnosi Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom će ići u onom smijeru kako to politika odluči. 

"Odnosi će ići neovisno o tome šta dotična gospođa izjavljuje. To je vrlo kontradiktorna osoba ako uzmete posljednju godinu dana od njenog dolaska na čelo Hrvatske imate izjave koje su probosanske, pa imate izjave koje su antibosanske, očigledno je da se radi od trenutka do trenutka na nivou dnevne politike i njenih potreba. Prema tome ja kao građanin jedne ozbiljne zemlje nisam u stanju da ozbiljno shvatam izjave gospođe Kolinde", rekao je Esad Bajtal.

Novinarka: Merima Druškić

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.