17.12.2016. 14:08
15
"Smrzavamo se vjerujte. U stanovima na Alipašinom polju je toliko hladno da ćemo se razboliti svi"
Vlada Kantona Sarajevo zbog povećanih vrijednosti čestica prašine u zraku proglasila je epizodu Pripravnost uz primjenu interventnih mjera, a jedna od njih je smanjenje grijanja u Kantonu Sarajevo.

Jedna od interventnih mjera obuhvata i KJKP „Toplane“ Sarajevo, koje su kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, morali smanjiti temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za jedan stepen.

Ove mjere donesene su 07.12.2016. godine, a danas, deset dana nakon redakciji našeg portala obratili su se građani Sarajeva, koji apeluju na Vladu Kantona Sarajevo da se ova mjera ukine, jer je u stanovima u Sarajevu postalo nepodnošljivo hladno.

"Smanjena je isporuka toplotne energije prema krajnjim korisnicima. Smrzavamo se vjerujte. Ne znam šta da radim. Apsurd je što se to radi prema Toplanama kada postrojenja rade na plin, a plin najmanje zagađuje okolinu. Doveden je u ovaj grad šezdesetih godina iz razloga da se smanji zagađenje tako da je to apsurd", rekao je stanovnik sarajevskog naselja Alipašino polje.

On tvrdi da je nakon izrečenih mjera postalo nemoguće živjeti u stanovima i da su oni svakim danom sve hladniji. 

"Smanjili su nam grijanje prije sedam dana, smanjili su u postrojenjima svojim odlaznu energiju navodno za jedan stepen. Iz dana u dan je gore jer se hlade zidovi, smanjuje se temperatura svaki dan, a već je postalo nepodnošljivo, porazbolijevat ćemo se. Plaćamo uredno usluge, a nemamo usluge kako treba", rekao je zabrinuti stanovnik Alipašinog polja.

"Smrzavamo se pod dekama. Alipašino je najgore jer su građevinski urađene zgrade, pa dolazi do bržeg hlađena zgrade, a isporuka je smanjena u cijelom gradu", dodao je on. 

Naš sagovornik kaže kako je kontaktirao KJKP "Toplane" Sarajevo, ali da mu je rečeno da je to odluka Vlade KS, te da oni ne mogu ništa.

"Nisu krive Toplane, one samo provode odluku koju je donijela Vlada Kantona Sarajevo. Oni su donijeli Odlluku da se smanji isporuka toplotne energije zbog zagađenja. Za tim nema više potrebe, zagađenje je smanjeno. Žale se i komšije, čudi me da niko ne reaguje. Redovno se naplaćuju usluge, a hladno je"
, kaže naš sagovornik. 

Alipašino polje nije jedino koje se suočava sa ovim problemom. KJKP "Toplane" Sarajevo zagrijavaju preko 50.000 stanova i 2.500 poslovnih prostora. I na Čengić Vili građani su osjetili smanjenje ispostave toplotne energije.  

"Osjetili smo smanjenje grijanja, smatram da ovo nije rješenje za okoliš i čistoću zraka. Prije svega trebaju se uvesti mjere na druge velike zagađivače kao sto je auto industrija, regulacije velikih fabrika itd. Ovih dana se osjeća vanredna situacija u Sarajevu", rekao je za naš portal stanovnik Čengić Vile.

Oba naša sagovornika su se složila da je u Sarajevu u posljednje vrijeme postalo nepodnošljivo za živjeti, obzirom na česte prekide u vodosnabdijevanju, svakodnevne redukcije, a sada im je i grijanje 'ukinuto'.

"Nestaje nam vode, smanjeno je grijanje. Prije su KJKP "Toplane" gasile grijanje preko noći i to u periodu kada je najhladnije pa morate spavati sa tri jorgana, a sada smanjuju temperature i u toku dana", kaže naš sagovornik sa Čengić Vile, te dodaje: 

"Mislim da građani treba da traže pravo koje plaćaju i da se država prema nama počne odnositi kao prema svom bogatstvu, a ne teretu, pa da svaka mjera ide preko leđa običnog građanina", dodao je naš sagovornik.

Građani Sarajeva apeluju na Vladu Kantona Sarajevo da im poboljša uslove za život u ovom gradu, jer je ovako nemoguće živjeti, smatraju naši sagovornici.

Novinarka: Merima Druškić

 
15
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.