10.1.2017. 15:17
5
Sefić se branio šutnjom: Njegov pomagač Saud poznat pod imenom 'Pišonja', a roditelji slali pismo porodici ubijene Edite
Pripadnici Sudske policije Federacije BiH u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak proveli su Sanjina Sefića do pritvorske jedinice u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, nakon što je on izručen iz Srbije.

Rješenje o izručenju Sanjina Sefića, kojeg sumnjiče da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu  i potom pobjegao u Srbiju, potpisala je prije nekoliko dana srbijanska ministrica pravde Nela Kuburović. 

Sanjin Sefić se sumnjiči da je 10. listopada u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom, automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Tereti ga se za kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa i neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi.

Uoči Sefićevog izručenja, na nekoliko lokacija u Sarajevu su osvanuli plakati s porukama upućenih osumnjičenom.

"Sefiću, nismo te zaboravili. Pravda je nedostižna, ali očekujemo najvišu kaznu. Nadležni, budite odgovorni", "Sad je vrijeme za korak tužilaštva i suda. Pravda nije nadoknadiva, ali tražimo najvišu kaznu", stoji na plakatima.



Građani također pozivaju sud na odgovornost i navode da zakonska kazna mora biti zadovoljena.

Pravosuđe vodi postupak i protiv još tri osobe koje se dovode u vezu sa nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja kaznenog djela.
 
Dino Alić (1987) zbog postojanja osnova sumnje da je pomogao Sefiću nakon izvršenog krivičnog djela i Saud Nišić (1988) i  Sara Sefić (1994), Sanjinova sestra, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili isto krivično djelo, odnosno da su pomogli Sefiću nakon izvršenog krivičnog djela.


Sara Sefić

Prilikom pronalaska navedenih osoba u dvorištu porodične kuće koju koristi Saud Nišić, pronađeno je putničko motorno vozilo marke VW Golf 6, vlasništvo A. M. iz Sarajeva, a koje je prema dosadašnjim podacima korišteno u izvršenju krivičnog djela, dana 11. 10. 2016.godine, kada su nakon saobraćajne nezgode lica A. D. i S. A., prevezli Sanjina Sefića na područje općine Rudo odakle je osumnjičeni prešao granicu sa Srbijom i uputio se u nepoznatom pravcu. Oni su, navodno, detaljno pripremali i alibi za odbjeglog Sefića, kako ga policija ne bi mogla povezati sa nesrećom u kojoj su poginule dvije djevojke.

Svi osumnjičeni, koji su uhapšeni, su priznali da su pomagali Sefiću da pobjegne, a navodno ih je snimila i jedna sigurnosna kamera u Rudom. 

Kada smo kod Sefićevih pomagača, Saud Nišić je prije dvije godine uhapšen nakon što je zapaljen automobil Audi A6, te kuća privrednika Zorana Troboka. Pušten je odmah nakon toga jer nije dokazano da je povezan sa ovom paljevinom. Ipak, prije četiri godine je zajedno sa E.S. u ulici Ferhadija u Sarajevu oteo torbu jednoj starijoj ženi. Međutim, u tome su ga spriječili građani Sarajeva, koji su ga ubrzo uhvatili i pretukli, a nakon toga ga predali MUP-u KS. Nišić se od straha i dobijenih batina uneredio, pa se pomokrio u pantalone.


Saud Nišić  zvani 'Pišonja'

Podsjećanja radi, Sanjin Sefić je nakon nesreće koju je napravio, a u kojoj su smrtno stradale dvije mlade djevojke, pobjegao u Srbiju. On je prešao granični prelaz Uvac, iako je Granična policija BiH imala dojavu o Sefiću da policija traga za njim zbog dvostrukog ubistva. Nakon skandaloznog prelaska preko granice, bez ikakvih problema, četvorica pripadnika Granične policije BiH su suspendovani i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. Za vrijeme njegovog prelaska granice za njim je već bila raspisana potjerinica. 

Roditelji ubijenih djevojaka Edite Malkoč i Selme Agić još uvijek nisu pronašli svoj mir. 

"Ja vjerujem u ovu državu, u njoj sam rođen, unjoj živim i radim. Sto posto vjerujem u državne organe i institucije. Nadam se da će ovaj slučaj biti procesuiran kako treba i u skladu sa zakonom", rekao je za Avaz Selmin otac, Amir Agić.

"Vjerujem da će država, za koju sam se borio u ratu sada uraditi svoj dio posla, ali meni ni tada neće biti bolje",
rekao je Enes Malkoč, otac Edite Malkoč. On je dodao i kako je dobio pismo od porodice Sanjina Sefića, ali kako ga nikada nije otvorio. 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su nam rekli da je Sanjin Sefić ispitan u svojstvu osumnjičenog.

"Osumnjičeni Sanjin Sefić danas je ispitan u Tužilaštvu KS. Ispitala ga je postupajuća tužiteljica na okolnosti izvršenog djela, on se branio šutnjom i ponovo je vraćen u pritvor",
rekla je za Source Azra Bavčić i dodala kako je istraga u završnoj fazi. 

Nakon okončanja istrage ide optužnica koja se proslijeđuje Sudu, Sud je eventualno potvrđuje, a nakon toga slijedi suđenje.

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.