7.3.2017. 17:42
5
"Uzeo bih ženino prezime kada se oženim ako mi se slaže sa imenom, još ako je utjecajnije podrazumijeva se"
FOTO: Ekskluziva
Osmi mart je praznik koji slave žene širom svijeta, ali mnoge i ne znaju šta on zapravo znači.

Osmi mart nije praznik kada trebate dobiti poklon od partnera, cvijet, biti oslobođena kućanskih poslova jedan dan, taj praznik znači mnogo više.

Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. 

Na taj dan, davne 1857. godine, radnice zaposlene u tekstilnoj industriji, protestirale su na ulicama New Yorka. Ovaj događaj podstakao je niz drugih događaja kada su žene protestirale zbog loših uslova rada, radnog vremena, niskih plata, tražile pravo glasa. 

Kao međunarodni dan žena, osmi mart, prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Iako su se žene godinama borile za svoja prava, u Bosni i Hercegovini i danas imamo veliki broj žena koje ne znaju šta i koliko mogu i smiju po zakonu, a mi ćemo se u ovom članku skoncentrisati na jednu stavku. 

Prilikom udaje večina žena preuzima prezime supruga, odričući se svog i stvarajući novu porodicu. 

Muškarci to pravdaju izjavama 'Ja sam muško i treba da nastavim svoju lozu i moje prezime ne treba da izumre zato žena i djeca moraju da se prezivaju kao i ja'. Naravno, to je uredu ako je to žele oba bračna partnera, ali Zakon nalaže da i žena ima pravo da bira. Može uzeti muževo prezime, može ostaviti svoje i dodati muževo, a može i ostaviti samo svoje prezime. 

Kada su djeca u pitanju, i tu je sve ravnopravno.

"Lično ime djeteta sporazumno određuju roditelji. Kod određivanja prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja ili neko drugo prezime", stoji u Zakonu o ličnom imenu FBiH u članu 6.

Osim toga, postoji i opcija da muž preuzme ženino prezime, ali takvih slučajeva imamo malo ili nikako u Bosni i Hercegovini. 

Pri radu na ovoj temi, muškarcima smo postavili pitanje:

Da li bi pri ulasku u brak preuzeli ženino prezime i objašnjenje zbog čega? 

A ovo su odgovori:

"Ne bih preuzeo ženino prezime. Jednostavno, ne bih se osjetio muškarcem da to uradim. Iskreno, radi muškog ega", rekao nam je Emir Avdić koji se bavi telekomunikacijama. 

"Prilikom ženidbe ne bih uzeo ženino prezime. To mi nikako nije prirodno, bar ne na brdovitom Balkanu, a koliko znam ni u svijetu. Supruga neka zadrži svoje prezime ako želi i to mi je ok. Sve ostale kombinacije gdje muž uzima ženino prezime ili svom prezimenu dodaje ženino može biti samo iz koristoljublja ili pod prisilom", rekao nam je grafički dizajner Adnan Memić.

"Uzeo bih ženino prezime, ako dobro zvuči i ako mi se slaže s imenom. Zašto da ne? Još ako je utjecajnije od mog, podrazumijeva se", kratko je rekao bivši televizijski voditelj i novinar Alen Albinović.

"Valjda je borba za ženska prava ili ti sama emancipacija toliko narušila ravnotežu na zemlji i sve međuljudske odnose, jer je valjda ljudski i prirodno da dobiješ što ti pripada, ali problemi su nastali onda kada su žene poželjele uzeti sve. Tako i zamjenu prezimena o čemu me sad pitate. I dolazimo u razdoblje kada im više muskarac ni kao otac neće biti potreban. Zbog toga ne bih nikada uzeo ženino prezime, jer uz svo dužno poštovanje koje imam prema ženama, ipak se treba znati ko je muško u kući. Nekada bih trebao ubiti zmaja i osloboditi djevojku iz kule neke tvrđave i ta bajka je imala smisla i išao bih da ga ubijem. Danas je emancipacija toliko otišla da će djeva sama da se bori sa zmajem govoreći da joj ja ne trebam, a ni sama nije svjesna da će je zmaj pojesti. Poenta svega - Zmaj sit, a ja ostah bez djevojke mog života. Znači zbog dobra tog mog voljenog bića i ne bih uzeo njeno prezime, jer će u konačnici njoj biti gore, odnosno zmaj sit", smatra Ahmed Švrakić, direktor Hayat produkcije.

"I o ovoj stvari trebalo bi razmisliti. Nemam ništa protiv.  To bi trebao biti izbor osoba koje stupaju u brak,  tako da svačiji izbor treba poštovati. Ko čije prezime nosi je najmanje važno, jer smatram da je daleko važnije da se vole, poštuju i razumiju, te da su sigurni u ono što žele. Zajednički život i porodica nisu igra, pa tako bi i odluku oko toga ko će čije prezime uzeti,trebalo donijeti u skladu s tim. Preuzeo bih ženino prezime ako ona to predloži", rekao nam je novinar Boro Dukić.

"Ponosan sam na svoje porijeklo i prezime. Iskreno, ne bih prihvatio prezime od svoje supruge, osim ako bi bio u sukobu sa interesima ili zakonom pa da sam primoran da napustim zemlju i promijenim identitet. Ali do toga nece doći, nadam se. Ne bih uzeo suprugino prezime jer bi onda uzeo ne njeno prezime, nego prezime njenog bivšeg muža. Hvala Bogu pa je i ona sada Zubčević", rekao nam je kamerman Aleksandro Zubčević.

Novinarka: Merima Druškić


5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.