21.3.2017. 16:04
2
"Za manekenke u Sarajevu kažu da su sponzoruše i da su glupe, a iskreno mene to ne pogađa"
"Kao djevojčica sam imala snove da se bavim manekenstvom. Sve je krenulo od moje dvanaeste godine gdje sam bila na izboru za fotomodela, izbor za izborom, a kada sam došla u Švajcarsku da živim agencije su počele da me zovu za ozbiljnije poslove", započinje svoju priču za Source Leila Bečić, manekenka koja živi i radi u Švajcarskoj.

Leila Bečić ima dvadeset dvije godine, a deset godina već se bavi modelingom. Sa roditeljima se preselila u Švajcarsku gdje ima uspješnu karijeru modela,a dvije godine je živjela i u Indiji, gdje je radila kao model za reklame.

"U svijetu mode ja sam na nekoj granici dobnoj kada moram da odlučim šta je moj naredni korak, obzirom da je imati dvadeset dvije godine u svijetu mode puno. Pored modelinga bavim se i glumom, a velika želja mi je da izađem na crveni tepih", rekla je naša sagovornica i dodala da bi voljela da cijeli svijet za nju zna, da se cijeni njen radi i trud, ali da je svjesna da je sa karijerom modela to jako teško.

"Kao model nemam tu mogućnost, osim da budem Victoria's Secret anđeo ili da se okrenem glumačkoj karijeri i vratim se u Indiju, gdje ću ići ka Bollywoodu", iskrena je Leila. 

U svijetu mode jako je teško isplivati na vrh, obzirom da svakim danom imamo sve veći i veći broj modela. Da bi u ovome poslu bio uspješan potrebno je izgraditi karijeru, ali prvenstveno po nećemu moraš biti specifičan i prepoznatljiv. Mnoge djevojke su uradile obnažene fotografije, samo da bi što prije napravile karijeru. 

"Ja dolazim iz takve porodice da je čast broj jedan i sve radim u nekim granicama. Važno mi je da roditelji kada prate moj rad budu sretni i nikada ne bih napravila nage fotografije samo zbog karijere. Pokušavam napraviti karijeru kojoj će ljudi da se dive, zbog toga ne bih nikada uradila nešto što nije moralno", rekla je naša sagovornica i dodala: 

"U Zurcihu, svi prate moj rad, dolaze na revije. Ja sada organizujem agenciju koju ću da vodim i da upućujem mlade djevojke u rad i šaljem ih u Aziju, u Ameriku, ali kada sam došla u Sarajevo bilo me sramota reći da sam manekenka jer u Sarajevu kažu da je svaka druga manekenka, a i svašta se po BiH dešava, to mi je žalosno i žao mi je čuti, zato i ne govorim da se bavim ovim poslom. Ja sam imala sreću što sam otišla iz BiH, da sam ostala tu ja bih radila, studirala i to je to", rekla nam je ona. 

Narod u Sarajevu je takav da je prema svakom zanimanju napravio neki stav, a nije tajna da se u Sarajevu za manekenke govori da nisu pretjerano inteligentne. Pitali smo našu sagovornicu kako ona reaguje na te komentare.

"Dosta manekenki se tako postave, krenu da se bave manekenstvom, idu na promocije i zarade mali novac, a onda i njihovo ponašanje dovodi do ružnih komentara. Ja sam se nagledala svega i sve je to do karaktera djevojke, a nažalost za manekenke  kažu da su sponzoruše i glupe, a iskreno mene to ne pogađa jer znam kakav sam model i kakva sam kao osoba. Školu sam završila u Švajcarskoj i imam roditelje koji me podržavaju, zato nisam nikada morala prihvatati nemoralne ponude da bih zaradila mali novac", iskrena je ova manekenka. 

Žao joj je što se u Sarajevu ne cijeni njeno zanimanje koliko se cijeni u svijetu, a ne krije da je za vrijeme borvka u Indiji uživala pravi luksuz, upravo iz razloga jer se bavi manekenstvom.

"Svuda u svijetu se manekenke cijene, a i u Indiji svi su zadivljeni. Ja dok sam tamo živjela dvije godine imala sam i vozača i čistačicu, kuharicu. Sve sam to prošla sa devetnaest godina, svakodnevno sam snimala reklame, a u BiH to nije biznis. Ti u BiH imaš u godini da uradiš dvije reklame, a ostale dane radiš promocije za 20 KM i naravno da će djevojke, jer se nisu stigle školovani stvoriti sliku o sebi da su glupe jer rade te promocije ili traže nekog sponzora", rekla je za naš portal Leila Bečić. 

Kada je ona u pitanju, kao mala je sanjala da bude model, a o školi nije mnogo razmišljala, međutim, nedavna nesreća u kojoj je povrijedila nogu navela je da počne drugačije razmišljati o životu.

"Ranije nisam razmišljala o školovanju, moda mi je bila broj jedan, a sada kako sam malo starija škola mi je postala najvažnija. Završila sam nekoliko kurseva za marketing i to radim u Zurcihu i mislim da svaka djevojka treba da ima diplomu, jer sutra možeš da slomiš nogu i možda nećeš moći da se baviš manekenstvom. Meni je sada cilj da vodim agenciju, a ako dobijem neki ugovor na par sedmica, to ću više da gledam kao odmor, jer volim da putujem, a ne kao posao", rekla je za Source manekenka Leila Bečić.

Leila je trenutno slobodna, a osvojiti je može samo tolerantan muškarac koji joj neće stvarati pritisak, nego joj biti podrška i oslonac u svemu onome što želi da radi. 

Novinarka: Merima Druškić

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.